هزینه تعمیر مشاعات ساختمان ✔️ بازسازی مشاعات
هزینه تعمیر مشاعات ساختمان 💰 بازسازی مشاعات
هزینه تعمیر مشاعات ساختمان یکی از مسائل حیاتی و چالشبرانگیز در مدیریت ساختمانهای مسکونی است که توجه به آن برای حفظ کیفیت زندگی ساکنین و سلامت کلی ساختمان ضروری است. مشاعات ساختمان به بخشهای مشترک و عمومی اطلاق میشود که استفاده از آنها برای همه ساکنین مجتمع امکانپذیر است و شامل فضاهایی چون راهروها، پلهها، حیاط، پارکینگ، آسانسور، و برخی دیگر از امکانات عمومی میباشد. این فضاها نه تنها نقش مهمی در تسهیل زندگی روزمره دارند، بلکه به عنوان بخشهایی از ساختمان که همواره در معرض استفاده و فرسودگی قرار دارند، نیاز به تعمیر و نگهداری دورهای دارند.
در این مقاله به طور جامع به بررسی هزینه تعمیر مشاعات ساختمان پرداخته میشود. ابتدا توضیح خواهیم داد که مشاعات ساختمان چیست و چرا نگهداری و بازسازی آنها برای ساکنین و مالکان اهمیت ویژهای دارد. سپس به موضوع بازسازی مشاعات مجتمع مسکونی خواهیم پرداخت و نحوه انجام آن را بررسی خواهیم کرد. یکی از مباحث مهم در این زمینه، تقسیم هزینههای تعمیرات مشاعات است که به شفافسازی مسئولیتها و حقوحقوق ساکنین کمک میکند. به علاوه، نحوه محاسبه هزینه تعمیر مشاعات و چگونگی تقسیم آن میان مالکان واحدهای مسکونی مورد بحث قرار خواهد گرفت. در نهایت، در صورتی که یکی از ساکنین از پرداخت سهم خود در هزینه تعمیر مشاعات ساختمان خودداری کند، راهکارهای قانونی و اقداماتی که میتوان برای حل این مشکل اتخاذ کرد، توضیح داده خواهد شد.
با ما در این مقاله همراه باشید تا اطلاعاتی دقیق و کاربردی در زمینه هزینه تعمیر مشاعات ساختمان و نحوه مدیریت آن به دست آورید و درک بهتری از چالشها و راهحلهای موجود در این حوزه پیدا کنید.
مشاعات ساختمان چیست
مشاعات ساختمان اصطلاحی است که به فضاهای مشترک ساختمان اشاره دارد که برای استفاده مشترک ساکنان مختلف ساخته شدهاند و سند مالکیت شخصی ندارند.
این فضاها عمدتاً در بین واحدهای مختلف یک مجتمع مسکونی قرار دارند و برای خدمت رسانی به نیازهای مشترک ساکنان مورد استفاده قرار میگیرند.
مشاعات معمولاً شامل پارکینگ، لابی، سالنهای ورزشی، استخر، راه پله، سالن اجتماعات، سیستمهای حفاظتی و مراقبت از امنیت،پشت بام، راهرو، آسانسور،درب ورودی، فضاهای سبز، روف گاردن، زیرساختهای ارتباطی مانند اینترنت و تلفن، و امکانات دیگر مانند سیستمهای تهویه مطبوع و اتاق خدمات یا سرایدار میشوند.
اهمیت مشاعات ساختمان به دلیل این است که این فضاها به ساکنان امکان ارتباط و تبادل اطلاعات با یکدیگر را فراهم میکنند و به بهبود کیفیت زندگی آنها کمک میکنند.
همچنین، این مشاعات به بهبود ارزش افزوده و تجربه زندگی در ساختمانها کمک میکنند.
برنامهریزی و مدیریت موثر مشاعات نیز اهمیت دارد تا به بهترین شکل ممکن از این فضاها برای ساکنان استفاده شود و مشکلات ممکن در این زمینه پیشگیری شود.
بازسازی مشاعات مجتمع مسکونی
مشاعات ساختمان نیز مانند باقی قسمت های یک ساختمان نیاز به بازسازی و تعمیر پیدا می کند. بازسازی قسمت مشاعات ساختمان و تغییر دکوراسیون و به روز کزدن آن، باعث بالا رفتن ارزش ملک نیز می شود.
طبق قانون بازسازی مشاعات ساختمان، پرداخت هزینه های بازسازی مشاعات مختص به واحد خاصی نیست و تمامی واحدها باید سهم خود را پرداخت کنند.
💰 هزینه تعمیر مشاعات ساختمان بر عهده کیست
با گسترش آپارتمان نشینی، یکی از بزرگترین چالش های پیش آمده، بحث در خصوص پرداخت هزینه تعمیرات مشاعات است.
طبق قانون مدنی و قانون تملک آپارتمان ها، پرداخت هزینه مشاعات، برعهده مالکان ساختمان است. در یک آپارتمان با هر تعداد مالک، هزینه بازسازی مشاعات بین مالکان تقسیم می شود.
ساکنینی که مالک نیستند و مستاجر هستند نیز سهمی در پرداخت هزینه مشاعات ساختمان دارند. اما نحوه پرداخت آن به توافق مالک و مستاجر بستگی دارد.
اگر در قرارداد اجاره ذکر شده باشد که پرداخت هزینه بر عهده مالک است و او از پرداخت خودداری کند، مستاجر می تواند مبلغ را از اجاره بها کسر کند.
در بعضی آپارتمانها ممکن است هزینه ها طور دیگری محاسبه می شوند. برای مثال مالکین برخی از واحدها به قسمتی از ساختمان دسترسی ندارند، بنابراین هزینه آن بخش، میان مالکانی تقسیم می شود که از آن قسمت استفاده می کنند.
اگر هر کدام از مالکان به بخشی از مشاعات آسیب رسانده باشد، هزینه بازسازی آن بخش بر عهده خود او می باشد.
به طور کلی طبق قانون تملک آپارتمانها، هزینه تعمیرات مشاعات آپارتمان، بر عهده یک یا چند واحد خاص نبوده و بر عهده تمام مالکان، به نسبت مساحت قسمت اختصاصی آن ها یا به نسبت مساوی است.
💰 هزینه تعمیرات مشاعات چگونه محاسبه و تقسیم می شود
طبق ماده ۲۳ اصلاحی آیین نامه قانون تملک آپارتمان ها، نحوه تقسیم هزینه تعمیرات مشاعات آپارتمان، بستگی به توافق مالکین دارد. اگر در میان مالکان در خصوص تقسیم هزینه ها توافقی صورت گرفته باشد، بر اساس آن تقسیم بندی می شود.
در صورتی که توافقی میان مالکین واحدها در خصوص نحوه تقسیم هزینه تعمیرات آپارتمان وجود نداشته باشد، مطابق حکم قانون، هزینه تعمیرات آپارتمان، ارتباط با مساحت زیر بنای قسمت اختصاصی داشته، سهم هر مالک از هزینه ها به اندازه نسبت میان قسمت اختصاصی وی با مجموع تمام قسمت های اختصاصی آپارتمان خواهد بود. هزینه تعمیرات ایزوگام پشت بام آپارتمان، نمونه ای از این هزینه ها می باشد.
مطابق ماده ۴۸۶ قانون مدنی، در رابطه میان مالک و مستاجر، هزینه تعمیرات آپارتمان، در مورد تعمیرات عمده و کلی، مانند تعمیرات لوله ها، آبگرمکن و کولر، بر عهده مالک بوده و در مورد تعمیرات جزئی، مانند قفل درب ها و پریز های برق، بر عهده مستاجر ملک می باشد.
اگر یکی از واحدها هزینه تعمیرات آپارتمان را پرداخت نکند باید چه کرد؟
مطابق ماده ۱۰ قانون تملک آپارتمان ها، اگر یکی از واحدها هزینه تعمیرات مشاعات ساختمان را پرداخت نکند، مدیر ساختمان یا هیات مدیره ساختمان، می تواند به ترتیب زیر عمل کند:
- در مرحله اول، مدیر ساختمان موظف است برای مالک اظهار نامه ارسال کند و هزینه تعمیرات آپارتمان را از او مطالبه کند و ۱۰ روز به او مهلت پرداخت دهد.
- در صورتی که ملک در مهلت ۱۰ روزه، هزینه را پرداخت نکند، مدیر ساختمان می تواند برخی از خدمات مشترک ارائه شده به آن واحد را قطع نماید. مانند شوفاژ، آب گرم و … .
- اگر مالک همچنان از پرداخت هزینه ها امتناع ورزد، مدیر ساختمان می تواند به اداره ثبت محل مراجعه کرده و طبق قوانین اجرای اسناد لازم الاجرا، برای دریافت هزینه تعمیر مشاعات ساختمان اقدام نماید.
- و در نهایت در صورت عدم اجرائیه و عدم پرداخت هزینه، مدیر ساختمان می تواند به شورای حل اختلاف محل وقوع ملک مراجعه کند و برای طرح دعوای قضایی و مطالبه هزینه قید شده در اظهارنامه اقدام نماید.
این امر از طریق سامانه ثنا با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی یا به صورت اینترنتی و غیرحضوری امکان پذیر می باشد.
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.