درخواست اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت مالی
در ماده ۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بیان شده:« هرکس به موجب حکم دادگاه به دادن هر نوع مالی به دیگری محکوم شود و از اجرای حکم خودداری کند، هرگاه محکوم به عین معین باشد آن مال اخذ و به محکوم له تسلیم میشود و در صورتی که رد عین ممکن نباشد یا محکوم به عین معین نباشد، اموال محکوم علیه با رعایت مستثنیات دین و مطابق قانون اجرای احکام مدنی و سایر مقررات مربوط، توقیف و از محل آن حسب مورد محکوم به یا مثل یا قیمت آن استیفاء میشود».
قانونگذار به دنباله این ماده در ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بیان کرده:« مرجع اجرا کننده رای، اعم از قسمت اجرای دادگاه صادر کننده اجرائیه یا مجری نیابت، مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیشبینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد، نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند.
تبصره – در موردی که محکم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجرا کننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است».
درخواست اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت مالی که توسط محکوم له به دادگاه تقدیم میشود در اصل بر مبنای اجرای همین قانون است.
مراحل توقیف محکوم به پس از ارائه درخواست اجرای ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی
رسیدگی به درخواست اجرای ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی
در توضیح این دو ماده قانونی باید گفت: در محکومیت های مالی پس از صدور رای نهایی، در صورتی که محکوم علیه از پرداخت دین خود خودداری کند دادگاه به دو صورت باید عمل نماید:
- اگر مالی که محکوم علیه، محکوم به پرداخت آن شده است مال معینی باشد (مثلا خانه یا ماشین) اجرای احکام میبایست آن مال را از او بگیرد و به محکوم له بدهد.
- حال اگر مالی که محکوم علیه موظف به پرداخت آن شده عین معین نباشد (مثلا ۲۰ میلیون تومان پول نقد) در این صورت اجرای احکام به همان میزان از اموال محکوم علیه را توقیف میکند تا به این وسیله محکوم له را به حق خود برساند.
بنابراین مطابق با قانون، مرجع قضایی صادر کننده رای میبایست پس از دریافت درخواست اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت مالی از طریق یکی از دو راه گفته شده، حق محکوم له را بستاند.
تفاوت توقیف اموال و توقیف محکوم به
بسیاری از افراد به اشتباه توقیف محکوم به و درخواست اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت مالی را همان توقیف اموال میدانند. بله توقیف محکوم به نیز به نوعی توقیف اموال محسوب میشود منتهی دادخواست توقیف اموال معمولا در ابتدای دعوای اصلی به دادگاه تقدیم میشود. در حالی که توقیف محکوم به پس از صدور رای نهایی و مشخص شدن محکوم به (مالی که محکوم علیه موظف به پرداخت آن است) به مرجع قضایی صالح ارائه میشود.
تفاوت بعدی این که در توقیف اموال پس از صدور رای نهایی، محکوم علیه میتواند با پرداخت دین خود از فروش مالش جلوگیری کند. اما در توقیف محکوم به دیگر چنین امری ممکن نیست چرا که محکوم علیه موظف به پرداخت همان عین معین بوده است. پس دادگاه عین را از محکوم علیه گرفته و به محکوم له میدهد. مگر این که محکوم به عین معین نباشد که در این حالت همان مراحل توقیف و رفع توقیف اموال طی خواهد شد.
توقیف عین معین یا مال برابر با آن با رعایت مستثنیات دین
اموالی که با درخواست اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت مالی نمیتوان آن ها را توقیف کرد
در ماده ۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی قانونگذار به این مطلب اشاره کرده که توقیف محکوم به میبایست با رعایت مستثنیات دین و قانون باشد. در نتیجه هر مالی را نمیتوان به عنوان محکوم به توقیف کرد.
در ماده ۲۴ همین قانون بیان شده:« مستثنیات دین صرفا شامل موارد زیر است:
الف – منزل مسکونی که عرفا در شان محکوم علیه در حالت اعسار او باشد.
ب – اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج – آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره میشود.
د – کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آن ها.
هـ – وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آن ها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
و – تلفن مورد نیاز مدیون.
ز – مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر این که پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد».
* برای دانلود درخواست اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت مالی به صورت word روی دریافت فایل کلیک کنید و آن را دریافت کنید. *
** فرم های مرتبط :
‼️ دانلود رایگان نمونه عریضه ها و دادخواست های حقوقی
‼️ دانلود رایگان از طریق کانال تلگرام
دوره های مرتبط
دادخواست حکم رشد ⚖️ دانلود رایگان
حکم رشد مطابق با قانون گروه های مختلفی از افراد هستند که بنابه دلایلی قدرت تصرف در اموال خود…
دادخواست اجرای حکم (صدور اجراییه) ⚖️ دانلود رایگان
دادخواست صدور اجراییه دادخواست صدور اجراییه: راهنمای جامع و نکات کاربردی در نظام حقوقی ایران، صدور اجراییه یکی از…
دادخواست دستور فروش ملک مشاع ⚖️ دانلود رایگان
دادخواست دستور فروش ملک مشاع بروز اختلاف میان شرکا امری کاملا طبیعی است. حال اگر دو فرد که در…
قرارداد پیش فروش آپارتمان ✔️ دانلود رایگان
قرارداد پیش فروش آپارتمان پیش فروش یا همان پیش خرید ملک نوعی از معاملات ملکی است که طرفداران زیاد…
نظرات
رایگان!