چگونه ودیعه را از صاحب خانه پس بگیریم ؟💷
پس گرفتن (استرداد) ودیعه از صاحب خانه
پس گرفتن ودیعه از صاحب خانه
قرارداد رهن و اجاره ، یکی از مهمترین قراردادها در میان افراد است و معمولا درگیری ها و اختلافات زیادی بین طرفین پیش می آید . یکی از رایج ترین موارد ، تاخیر در استرداد یا پس دادن ودیعه یا پول پیش از سوی موجر است . این مشکل زمانی رخ می دهد که افراد در تنظیم قرارداد اجاره دقت کافی ندارند و ضمانت اجرایی قوی در قرارداد تعیین نمی کنند .
استرداد ودیعه به چه معناست ؟
زمانی که قرارداد اجاره بین موجر و مستاجر تنظیم می شود ، مبلغی به عنوان تضمین اجاره ملک ، از سمت مستاجر به موجر پرداخت می شود . این مبلغ ودیعه نام دارد .
در قرارداد اجاره ، موجر و مستاجر هرکدام متعهد به انجام تکالیفی می شوند . موجر متعهد می شود که عین مستاجره را در زمان مقرر تحویل دهد و مستاجر متعهد می شود که اجاره بها را طبق زمان مقرر به موجر پرداخت کند .
پس از پایان مدت زمان اجاره ، مستاجر می تواند مبلغ ودیعه را از موجر مطالبه کند و موجر موظف است ودیعه را به مستاجر بازگرداند .
روش های پرداخت ودیعه یا پول پیش به موجر
- نقد
- چک
- قرض الحسنه
پرداخت ودیعه به صورت نقدی :
اگر ودیعه به صورت نقدی به موجر پرداخت می شود ، حتما باید قراردادی مبنی بر آن تنظیم شود و از موجر امضا و اثر انگشت دریافت شود تا در آینده مشکلی در این خصوص به وجود نیاید و موجر ادعا نکند که ودیعه پرداخت نشده است .
پرداخت ودیعه در قالب چک :
در نظر داشته باشید اگر ودیعه در قالب چک پرداخت می شود ، این مورد حتما باید توسط موجر رسید گردد . حدالمقدور از چک کپی گرفته شود و موجر ذیل آن را امضا نماید . در صورتی که این امر ممکن نبود در یک برگه اطلاعات چک را اعم از شماره چک ، بانک و شعبه صادرکننده ، تاریخ چک و مبلغ چک را یادداشت کرده و در انتها موجر آن را امضا و اثرانگشت بزند .
پرداخت ودیعه به صورت قرض الحسنه :
گاهی ودیعه به صورت قرض الحسنه پرداخت می شود که باید به همین صورت در قرارداد ذکر شود . این حالت به نفع موجر است . چون اگر در قرارداد اجاره ، از اصطلاح ودیعه استفاده شود ، یعنی پول به صورت امانت دست موجر است و موجر حق استفاده از آن را ندارد . ولی اگر از اصطلاح قرض الحسنه در قرارداد اجاره استفاده شود ، یعنی پول به موجر قرض داده شده و موجر می تواند در مدت قرارداد از آن استفاده کند . همچنین اگر خسارتی به ملک وارد شود یا مستاجر به موجر بدهی داشته باشد ، موجر می تواند مقدار خسارت وارد شد یا طلب خود را از آن ودیعه بردارد .
عدم استرداد یا تاخیر در پس دادن ودیعه توسط موجر
اگر مدت اجاره به پایان برسد و مستاجر ملک را تخلیه کند ولی موجر مبلغ ودیعه را برنگرداند ، مستاجر می تواند برای پس گرفتن پول خود اقدامات زیر را انجام دهد :
- راهکار اول این است که مستاجر تا زمانی که ودیعه را پس نگرفته ملک را تخلیه نکند .
- راهکار دوم این است که مستاجر به مراجع قضایی مراجعه می کند و دادخواستی تحت عنوان مطالبه وجه تنظیم می کند . در این شرایط ، موجر باید ودیعه را در مدت زمان مشخص شده پرداخت کند .
اولین اقدام مستاجر قبل از شکایت از موجر برای عدم پرداخت ودیعه چیست؟
مستاجر باید قبل از اینکه دادخواست مطالبه ودیعه را به دادگاه تحویل دهد ، ابتدا ملک را تخلیه کند و مراتب تخلیه را از طریق شورای حل اختلاف تامین دلیل کند . همچنین کلید ملک را باید به شورای حل اختلاف محل وقوع ملک تحویل دهد و مراتب را از طریق اظهارنامه رسمی به موجر اعلام کند .
مراجع رسیدگی به دعوای الزام موجر به پرداخت ودیعه
اگر موجر از پرداخت مبلغ ودیعه خودداری کند ، چنانچه مبلغ ودیعه کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد ، مستاجر می تواند به شورای حل اختلاف و اگر بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باشد ، به دادگاه حقوقی مراجعه کرده و از موجر شکایت کند و مبلغ ودیعه را درخواست نماید .
برای شکایت از موجر ، مستاجر باید قرارداد اجاره را به صورت سند رسمی یا عادی در اختیار داشته باشد . هم چنین باید در دادگاه مدرکی مبنی بر پرداخت مبلغی به عنوان ودیعه به موجر ارائه نماید . این مدرک می تواند شامل رسید بانکی ، دو نفر شاهد یا قرارداد اجاره باشد .
محاسبه خسارت تاخیر پرداخت ودیعه از سوی موجر
اگر موجر در استرداد مبلغ ودیعه تاخیر داشته باشد ، باید به مستاجر خسارت پرداخت کند . طبق قانون روابط موجر و مستاجر ، میزان خسارت دیرکرد ، طبق شاخص بانک مرکزی محاسبه می شود .
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.