کمیسیون مشارکت در ساخت چقدر است ✔️ + محاسبه دقیق ✔️
کمیسیون مشارکت در ساخت چقدر است؟ + نحوه محاسبه
کمیسیون مشارکت در ساخت چقدر است؟
آیا برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت مراجعه به بنگاه املاک الزامیست؟
آیا بدون کمک مشاور املاک نمیتوان یک قرارداد قوی و اصولی برای مشارکت در ساخت تنظیم کرد؟!
عقود در قراردادهای املاک به دو دسته عقود معین و نامعین تقسیم میشوند. عقود نامعین آن دسته از عقدهایی هستند که قانونگذار عملا هیچ اشارهای به آن ها نکرده و هیچ قوانین و مقرراتی برای تنظیم آن ها در نظر نگرفته است. قرارداد مشارکت در ساخت نیز یکی از انواع عقود نامعین به حساب میآید. بنابراین در قانون درباره چیستی آن، نحوه تنظیم آن، نحوه محاسبه کمیسیون در این قرارداد و … سخنی به میان نیامده است. همین مسئله باعث شده تا افراد در محاسبه کمیسیون مشارکت در ساخت و پرداخت آن دچار مشکل شوند و پرسش های مختلفی مانند پرسش های گفته شده مطرح کنند.
در این مقاله همراه ما باشید تا به این پرسش ها و ده ها پرسش دیگر در زمینه کمیسیون مشارکت در ساخت پاسخ بدهیم.
کمیسیون مشارکت در ساخت چقدر است؟!
اولین و مهمترین پرسش میزان کمیسیون مشارکت در ساخت میباشد. کمیسیون یا حق دلالی در اصل همان مزدی است که مشاور املاک بابت کاری که انجام داده، دریافت میکند. حال این حق کمیسیون در قرارداد مشارکت در ساخت ممکن است بابت معرفی مالک به سازنده، تنظیم قرارداد یا هر کار دیگری که به نوعی به قرارداد مرتبط میشود، مطالبه شود.
طبق مصوبه شهریور ۹۹ اتحادیه املاک تهران ، کمیسیون ۰.۴ درصدی (۰.۲ درصد از هر طرف) کمیسیونی است که مشاورین و بنگاه های املاک برای این قرارداد میتوانند مطالبه کنند.
به عبارت دیگر مالک و سازندهای که جهت تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت خود نزد مشاور املاک مراجعه میکنند، باید ۰.۴ درصد از ارزش کل قرارداد را به وی بپردازند. حال این درصد و مبلغ آن ممکن است طبق توافق میان آن ها کمتر یا بیشترباشد
نکته مهمی که در محاسبه میزان کمیسیون مشارکت در ساخت باید به آن توجه شود این که؛ کمیسیون متناسب با خدمات ارائه شده محاسبه میشود. به طور مثال اگر نهایت کاری که مشاور املاک انجام داده، تنظیم یک قرارداد اصولی باشد قطعا همان هزینه تنظیم قرارداد حق اوست. اما اگر مشاور املاک مالک را به سازنده معرفی کرده و طرح های توجیهی ارائه داده، موارد فنی و حقوقی ملک مورد نظر را بررسی نماید، و در نهایت میان مالک و سازنده صلح برقرار کند مسلما مستحق دریافت کمیسیون درصدی خواهد بود.
پرداخت کمیسیون مشارکت در ساخت بر عهده کیست؟
اکنون پس از اطلاع از میزان کمیسیون مشارکت در ساخت، نوبت به نحوه پرداخت آن و این که کدام یک از طرفین قرارداد مشارکت در ساخت موظف به پرداخت آن هستند، میرسد. طبق قوانین اعلام شده از طرف اتحادیه مشاورین املاک در رابطه با این قرارداد، پرداخت کمیسیون بر عهده هر دو طرف میباشد. همانطور که در سایر قراردادها مثل قرارداد فروش یا اجاره، هر دو طرف موظف به پرداخت کمیسیون مشاور املاک هستند در این قرارداد نیز اصل رعایت شده و گفته میشود که سازنده و مالک هر دو باید کمیسیون را بپردازند.
اما با توجه به این که تمامی هزینه های جانبی اعم از هزینه دریافت مجوز ساخت، پایان کار، سند و … در قرارداد مشارکت در ساخت بر عهده سازنده است پس بیشترین درصد و مبلغ کمیسیون مشارکت در ساخت نیز از سازنده مطالبه میشود. حتی در بسیاری از مواقع اینگونه توافق میشود که پرداخت کل کمیسیون با سازنده است و مالک هیچ هزینهای با این عنوان نمیپردازد.
پس میتوان نتیجه گرفت این که کدام یک از طرفین قرارداد موظف به پرداخت کمیسیون مشارکت در ساخت است و با چه مبلغی ، به توافق طرفین و بندهای قرارداد تنظیم شده بستگی دارد.
آیا برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت مراجعه به بنگاه املاک الزامیست؟!
۰.۴ درصد از ارزش قرارداد مشارکت در ساخت در املاک با ارزش و گران قیمت، مبلغی نیست که طرفین قرارداد بخواهند ریسک تنظیم ان را بپذیرند. به همین دلیل بسیاری از افراد با مراجعه به بنگاه املاک قرارداد را تنظیم میکنند که به نظر منطقی هم میاد چرا که خیلی از مشاورین املاک تجربه کافی در تنظیم این نوع قرارداد ها را دارند و در خیلی از مواقع توانایی فنی جهت برعهده گرفتن امر داوری را نیز دارند که قطعا بسیار ارزشمند و گره گشا خواهد بود. برخی دیگر از افراد نیز در رابطه با الزامی بودن مراجعه به مشاور املاک سوالاتی میپرسند که لازمه عرض کنیم خیر ، الزامی وجود ندارد به شرط اینکه عواقب کار را نیز بپذیرید.
در مجموع اگر مشاور املاک مالک را به سازنده معرفی کرده باشد، تنظیم قرارداد میان آن ها و پرداخت کمیسیون مشارکت در ساخت حق او خواهد بود. اما گاها سازنده و مالک خارج از بنگاه املاک و بدون معرفی مشاور املاک با یکدیگر آشنا شده و به توافق میرسند. در این حالت با مراجعه به مشاور املاک جهت تنظیم قرارداد ،نیاز به پرداخت تمام کمیسیون نیست و میتوانید بصورت توافقی مبلغ را پرداخت نمایید. مشاور املاک و مدیر قرارداد املاک که به نوعی کارشناس فنی و حقوقی هستند، پیش از تنظیم قرارداد تمام جوانب را میسنجند و مدارک دو طرف را بررسی میکنند. به این ترتیب احتمال بروز مشکلات فنی و حقوقی به حداقل رسیده و دو طرف با خیالی آسوده معامله میکنند.
پس توصیه ما به افراد این است که بخاطر حق کمیسیون قرارداد مشارکت در ساخت از مراجعه به مشاور املاک خودداری نکنند. حتی اگر سازنده از مراجعه به بنگاه املاک سر باز زد، مالک حتما از یک مشاور املاک و مشاور فنی و حقوقی املاک کمک بگیرد تا بعدا دچار مشکل نشود.
و کلام آخر اینکه
قراردادهای مشارکت در ساخت چند سالی است که مورد استقبال واقع شده اند. اصلیترین دلیل افزایش این قرارداد در میان قراردادهای املاک، سود ناشی از آن است که عاید هر دو طرف (مالک و سازنده) میشود. البته این سود زمانی حاصل خواهد شد که طرفین قراردادی اصولی تنظیم کنند به طوری که قدرالسهم هر یک از طرفین، زمان تحویل ملک و … در آن مشخص باشد.
تنظیم قراردادی صحیح و اصولی در بازار مسکن نیز فقط از عهده یک مشاور املاک ماهر و کاربلد ساخته است. پس حتما تنظیم تمامی قراردادهای املاک از جمله قرارداد مشارکت در ساخت را به مشاورین املاک ماهر بسپارید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مشارکت در ساخت، مقالات دیگر موجود در سایت فراملک را مطالعه نمایید. همچنین برای هرگونه مشاوره در جهت ساخت و یا معرفی سازنده معتبر وبنام در منطقه شما ، میتوانید با فراملک در ارتباط باشید.
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.