مالیات مشاوران املاک ✔️
مالیات مشاوران املاک
همه مشاغل و اصناف مشمول قوانین مالیاتی هستند و هیچ نوع درآمدی از این قاعده مستثنی نیست و همه صاحبین کسب و کار و مشاغل، موظف به پرداخت مالیات هستند. این مالیات بر اساس درآمد، سود، فروش و دیگر عوامل مالی کسب و کار محاسبه شده و به دولت پرداخت می شود.
در این مقاله مالیات مشاوران املاک و آژانس های معاملات املاک را مورد بررسی قرارداده ایم.
مالیات مشاوران املاک و آژانس های معاملات املاک
در زمینه املاک و مستغلات، مالیات مشاور املاک یا مالیات بر معاملات املاک، بر معاملات خرید، فروش، رهن و اجاره تحمیل می شود و بر مبنای درآمد حاصل از معاملات و رونق بازار مسکن و بر اساس ارزش املاک محاسبه می شود.
مشاوران املاک موظف به پرداخت دو نوع مالیات هستند :
- مالیات بر درآمد
- مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر درآمد که همان مالیات مستقیم هست را خود شخص شاغل پرداخت می کند و مالیات بر ارزش افزوده، مالیات غیرمستقیم است که صاحب شغل آن را پرداخت نمی کند بلکه از مشتری گرفته و به حساب اداره مالیات پرداخت می کند.
بنابراین مالیات مشاورین املاک از نوع مالیات های مستقیم محسوب می شود.
نرخ مالیات مشاوران املاک / مالیات املاک چقدر است
نرخ مالیات بر درامد مشاورین املاک، ۲۵ درصد از مجموع درآمد سالانه آنها و نرخ مالیات بر ارزش افزوده، ۹ درصد از معاملات می باشد.
مشاوران املاک جزو کدام گروه مالیاتی هستند
هر شغلی دسته بندی مالیاتی مختص به خود را دارد و باید بر اساس آن مالیات پرداخت کند. مشاورین املاک نیز باید با توجه به گروه مالیاتی که در آن قرار دارند، مالیات خود را بپردازند.
مشاوران املاک جزو گروه سوم مشاغل مالیاتی می باشند.
مالیات کارتخوان مشاوران املاک
متصل بودن درگاه پرداخت اینترنتی و یا دستگاه پوز به هر حساب مشاورین املاک، نشانه تجاری بودن آن است و مشمول مالیات بر درآمد میگردد. بنابر این هر ورودی به این حسابها فروش یا درآمد صاحب حساب محسوب میگردد.
اما مسئله اینجاست که تمام تراکنش های بانکی مشاوران املاک، درآمد او نیست و در راستای معامله هستند. برای مثال طرفین معامله مبالغی را به عنوان بیعانه و برای مخارج ساختمان و … به حساب مشاوران املاک یا صاحبان املاک واریز می کنند که این مبالغ نباید شامل مالیات شوند.
صاحبان حساب باید این مبالغ را از کارکرد کارتخوان خود کسر کرده و مالیات را بر اساس کارکرد خود پرداخت نمایند.
برای مالیات تراکنش های غیر درآمدی، قانون بخشنامه ۲۰۰۹۹۱۶ را که مهمترین مبنای رسیدگی به تراکنش های بانکی مشاورین املاک و بنگاه های معاملات مسکن برای تعیین مالیات است را تعیین کرده است.
در این بخشنامه گفته شده که ” باید توجه داشت در بسیاری از کسب و کارها از جمله مشاوران املاک، نمایشگاه های اتومبیل و فعالیت های دلالی و حق العمل کاری امکان دارد بسیاری از واریزی های بانکی مربوط به طرفین معامله و فعالیت های کسب و کار مودی باشد که این مورد باید در حسابرسی مورد توجه قرار گیرد. ”
بنابراین نباید تمام میزان کارکرد دستگاه کارتخوان و سایر حسابهای تجاری مشاورین املاک را تجاری در نظر گرفت.
با توجه به ماهیت واسطه گری مشاوران املاک براساس قانون تمام تراکنش آنها درآمد نیست و نباید ماخذ مالیات گردد.
به همین جهت به مشاورین املاک توصیه میگردد موارد مربوط به هر قرارداد، دریافتها، پرداختها و کمسیون آن را ثبت و جداگانه بایگانی نمایند.
در پایان سال نیز بجای استفاده از تبصره ۱۰۰ اظهارنامه مالیاتی تنظیم و ارائه کنند.
مالیات بر ارزش افزوده مشاورین املاک
مطابق با قوانین و مقررات مالیاتی کشور، مشاوران املاک به عنوان اشخاص حقیقی یا حقوقی که در دفاتر املاک و معاملات ملکی فعالیت می کنند ، باید درآمد حاصل از این فعالیت ها را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند. بدین صورت که در پایان هر فصل، باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را ارائه کرده و مبلغ مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصد از مبلغ کمیسیون می باشد که مشاوران املاک باید آن را از طرفین معامله دریافت نمایند.
معافیت مشاوران املاک از مالیات
در صورت کمتر بودن میزان درآمد کل مشاور املاک از سقف تعیین شده، مالیات مشاور املاک شامل معافیت مالیاتی خواهد بود.
اظهارنامه مالیاتی مشاوران املاک
دفاتر املاک باید اظهارنامه مالیاتی سالانه ی خود را در خرداد ماه هر سال، به اداره دارایی ارسال کنند. این اظهارنامه شامل دو موضوع درآمد می باشد.
- کمیسیون قراردادها و حق مشاوره
- هزینه های دفتر املاک
به همین منظور باید اسناد مربوط به تمامی هزینه ها و درآمدها ثبت و نگهداری شوند.
نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده مشاوران املاک
مشاوران املاک موظفند در طول سال، ۴ بار اظهارنامه ارزش افزوده خود را ارائه کرده و مالیات آن را پرداخت نمایند.
در اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، مشاورین املاک باید درآمد خود را اعلام کنند و ۹ درصد از آن را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده، از طریق سامانه مالیات پرداخت کنند.
زمان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده مشاورین املاک، حداکثر تا ۱۵ روز بعد از پایان هر فصل می باشد.
نکات مهم درباره مالیات مشاوران املاک
- تمامی اسناد و مدارک مربوط به درآمد ها و هزینه ها را ثبت و بایگانی کنید. زیرا برای ارائه اظهارنامه مالیاتی به آنها نیاز خواهید داشت.
- بهتر است از حسابداران امور مالیاتی کمک بگیرید.
- اظهارنامه های مالیات بر درآمد را در خرداد هر سال و اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده را در پایان هر فصل، به موقع پرداخت پرداخت کنید تا شامل جریمه نشوید.
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.