انواع کاربری املاک ✔️🏡

انواع کاربری املاک 🏡
بعد از پرداختن به تعریف و توضیح اینکه هر بنایی چه نام و تعریفی دارد در این مقاله به انواع کاربری های املاک می پردازیم .
کاربری های املاک به نوع استفاده انسان از زمین می گویند .یعنی چگونه قرار است از زمین خود استفاده کنیم و آن را به چه منظوری در آینده به کار ببریم . که این انواع کاربری زمین بر اساس مطالعاتی که بر روی شهرها و نوع پراکندگی فعالیت های شهری انجام می شود تعیین می گردد.
مطمئنا تا به حال به ساختمان ها و کاربردهای متفاوت آن و اینکه چگونه کاربری های متفاوتی دارند توجه کردید. لیستی از کاربری های املاک را در زیر آورده ایم که با یک مرور کوتاه به توضیح آن می پردازیم :
انواع کاربری املاک
- مسکونی
- اداری
- موقعیت اداری
- تجاری
- موقعیت تجاری
- آموزشی
- صنعتی
- باغ و باغچه
- زمین و زراعی
- مهندسی
- بهداشتی
- دامپروری
- خدماتی
- مرغداری
- ورزشی
- گلخانه
- پرورش ماهی
- مذهبی
کاربری مسکونی :
برای ساختمانهایی صادر میشود که با هدف اسکان دائم یا موقت خانوار بنا شده و شامل چندین اتاق ، آشپزخانه و سرویس بهداشتی هستند . به عبارتی برای ساختمانی که جهت سکونت خانواده در نظر گرفتهشده است باید کاربری مسکونی با مجوز شهرداری اخذ شود . اگر ساختمانی بر اساس طرح جامع و تفصیلی شهرداری و در محدوده شهری با تراکم متناسب بنا شود قابلیت این را دارد که مجوز با کاربری مسکونی بگیرد . حتی زمینی که در قسمت مسکونی شهر واقع شده است می تواند مجوز کاربری مسکونی داشته باشد.
مجوزهای مسکونی به سه دسته آپارتمان ، ویلایی ، زمین مسکونی تقسیم می شوند . از آنجایی که امروزه به دلیل افزایش جمعیت شهری واحدهای مسکونی به صورت انبوه و متراکه یعنی مجتمع و آپارتمان ساخته می شود بر آنیم که توضیحی مختصر از اجزای این واحدها بیان کنیم .
در آپارتمان ها و مجتمع های مسکونی قسمت هایی که به صورت مشترک بین اهالی ساختمان استفاده می شود را بخش مشاع مثل راه پله و ورودی اصلی لابی می گویند .
ساختمان ویلایی همه ی امکانات را یه صورت مستقل دارد و به طبع زندگی در آن راحت تر است و زمین مسکونی طبق اسمش زمینی ساخته نشده است که چون در بافت مسکونی شهر است مجوز ساخت مسکونی را دارد.
کاربری ساختمان اداری
به مجتمع یا آپارتمان هایی گفته می شود که شهرداری به آن مجوز فعالیت اداری داده است که بدون هیچ گونه محدودیتی می توانید در آن فعالیت کنید تابلو نصب کنید ولی از طرفی قیمت این واحدها گران تر از واحدهای مسکونی است .
برای فعالیت اداری ، الزاما باید اماکنی با سند اداری داشته باشید و فقط یکسری مشاغل خاص اجازه فعالیت در اماکن با سند مسکونی را دارند که در توضیحات کاربری موقعیت اداری آمده است .
کاربری موقعیت اداری
این اماکن با سند مسکونی هستند و این دسته از نظر قانون وجود ندارد و به صورت عرف می باشد . از نظر قانون سه نوع کاربری اصلی داریم : مسکونی ، اداری و تجاری. بعضی از املاک درسته مجوز و کاربری اداری ندارند ولی به خاطر موقعیت جغرافیایی که دارند یعنی در فضای پرتردد شهری هستند قابلیت این را دارند که از آن به عنوان ملک اداری استفاده کرد ولی سند این دسته املاک مسکونی است و از نظر شهرداری یکسری مشاغل خاص مثل وکلا ، پزشکان ، مهندسین به شرط مالکیت اجازه فعالیت در این دسته را دارند .
کاربری ساختمان تجاری
ساختمان هایی که در آن فعالیت های تجاری اعم از خرید و فروش داد و ستد انجام می گیرد نیازمند مجوز تجاری می باشد . به بیان دیگر ساختمان های تجاری همان بازارهایی هستند که در واحدهای جدید فعالیت می کنند تاجر و کاسب به خرید و فروش و قرارداد مشغولند همچنین واحدهای صنعتی هم که تحت نظر واحدهای صنفی هستند هم باید مجوز تجاری بگیرند . تفاوت این ملک با اداری این است که در ملک اداری داد و ستد انجام نمی گیرد .
کاربری موقعیت تجاری
موقعیت تجاری هم مانند موقعیت اداری واحد در محلی پر تردد است که می تواند برای واحدهای صنفی مناسب باشد ولی سند این دسته از املاک اداری یا مسکونی است.
کاربری واحد های آموزشی
همانطور که از اسم این کاربری مشخص است واحدهایی است که در آن آموزش داده می شود . طبق قانون باید حداقل ۵۰۰ متر از فضاهای درمانی درجه یک مثل بیمارستان ها ، کارگاه ها و ترمینال ها فاصله داشته باشد .
دسترسی کودکستان و دبستان از خیابان های محلی محلهای میباشد. دسترسی مدرسه راهنمائی از خیابان های محلی ناحیهای می باشد. دسترسی دبیرستان و هنرستان از خیابانهای محلی شهری میباشد. تأمین دسترسی دوم با عرض کمتر برای مقاطع ابتدائی و بالاتر الزامی است .
کاربری صنعتی
این کاربری برای زمین هایی با متراژ بالا برای ساخت کارخانه ها تولیدی های بزرگ است که اصولا در شهرک های صنعتی و بیرون شهر ساخته می شود .
کاربری باغ و باغچه
در این کاربری به زمینی که دارای درخت که قاعدتا درختان با ثمر هستند باغ و باغچه را اصولا زمین های که به کشت های بوته ای و سبزیجات با متراژ پایین تر می گویند .
کاربری زراعی
به زمین هایی که برای امور کشاورزی مناسب هستند می گویند . در خصوص این کاربری لازم است بدانید برای تغییرش سخت گیری های بسیارزیادی وجود دارد . اگر اقدامی بدون مجوز برای تغییر کاربری صورت گیرد با تخریب مواجه می شود .
کاربری بهداشتی (درمانی)
ملک هایی که در آن هرگونه فعالیت درمانی بهداشتی اعم از بیمارستان داروخانه مطب و… انجام می گیرید نیازمند مجوز درمانی بهداشتی هستند . در این کاربری لازم به ذکر است که مراکز درمانی محله ای باید حداقل ۴۰۰ متر زیربنا ناحیه ای نباید کمتر از ۱۰۰۰ متر و در خصوص بیمارستان ها باید نسبت به شرایط و موقعیت وزارت بهداشت مجوز بدهد .
کاربری دامپروری
به ملک هایی که مناسب فعالیت برای دامپروری هستند و در آن قرار است دامداری صورت پذیرد ، نیازمند مجوز کاربری دامداری هستند . در این فیلد لازم به ذکر است که یا کارفرما یا باید صاحب ملک باشد یا قرارداد غیرقابل فسخ ۲۰ساله داشته باشد .
کاربری خدماتی
ملک های با کاربری خدماتی مثل کاربری تجاری کسب درآمد دارند و که اصطلاحا به این کاربری ها انتفاعی هم می گویند . تفاوت این کاربری با تجاری در این است که چون در خدماتی فعالیت ها عام المنفعه هستند مالیاتی و هزینه ایی برای مجوز گرفته نمی شود . که البته برای تغییر کاربری باید هزینه پرداخت شود .
کاربری ورزشی
این کاربری عموما برای احداث استادیوم ها و مراکز ورزشی ، باشگاه ها ، استخرها اعم از سر پوشیده و سرباز استفاده می شود .
کاربری پرورش ماهی
کاربری پرورش ماهی به ملک هایی گفته می شود که در آن در جهت پرورش ماهی فعالیت می کنند .
کاربری گلخانه
ملکی با کاربری گلخانه مکانی برای کشت گونه های گوناگون گل یا گیاه است که سقف و دیواره های آن به وسیله پوشش های شفاف پوشیده شده است . گلخانه به فضای محدودی اطلاق می شود که قابلیت کنترل شرایط محیطی مناسب را برای رشد گیاهان از نواحی مختلف مناسب را برای رشد گیاهان از نواحی مختلف در سراسر سال داشته باشد .
کاربری مذهبی
ملک هایی با کاربری مذهبی برای ساخت اماکنی اعم از مصلی ، مساجد ، حسینیه ها ، تکایا ، سقاخانه و مراکز مذهبی می باشد .
انواع کاربری های مذهبی در سلسله مراتب خدمات شهری به شرح ذیل می باشد :
- اراضی مذهبی رده ناحیه شامل : مساجد و فاطمیه ها
- اراضی مذهبی رده منطقه شامل : مساجد بزرگ و هیئت ها
- اراضی مذهبی رده حوزه شامل : مجتمع های مذهبی ، دارالتبلیغ ها و مهدیه ها
- اراضی مذهبی رده شهر و فراتر شامل : مساجد اصلی شهر ، خانقاه ، امامزاده ها ، بقاع متبرکه ، مصلی .
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.