مطالبه اجور معوقه ✔️ پس گرفتن اجاره عقب افتاده 💶
نحوه مطالبه و دادخواست اجور معوقه 💶
قرارداد اجاره ، یکی از رایج ترین قراردادهاست که میان موجر و مستاجر تنظیم می شود .
یکی از رایج ترین مشکلات آن ، عدم پرداخت مبلغ اجاره بها توسط مستاجر می باشد .
برای رسیدگی به این مشکل ، قوانینی تحت عنوان روابط موجر و مستاجر وضع شده است .
در ادامه نحوه مطالبه و دادخواست اجور معوقه (پس گرفتن اجاره عقب افتاده) را بررسی خواهیم کرد :
اجاره بها
اجاره بها مبلغی است که مستاجر در ازای استفاده از ملک ، به موجر (مالک ملک) پرداخت می کند . مبلغ اجاره بها و نحوه پرداخت آن باید در قرارداد اجاره ذکر شود .
اجاره معوقه
اجور در لغت جمع اجاره است و معوقه به معنی به تعویق افتادن است .
اجور معوقه به معنی مجموع مبالغ اجاره بهای پرداخت نشده توسط مستاجر است . درصورت عدم پرداخت یا تعویق در پرداخت اجاره بها ، موجر می تواند دادخواست حقوقی تنظیم کند و مستاجر را ملزم به پرداخت اجاره بها کند .
اجرت المثل
اگر مستاجر بیشتر از مدت زمان معین و بدون اجازه موجر ، ( پس از اتمام مدت اجاره نامه ) در ملک سکونت داشته باشد ، موجر می تواند اجرت المثل ایام تصرف را مطالبه کند .
تفاوت اجور معوقه و اجرت المثل
موجر زمانی می تواند اجور معوقه را مطالبه کند که قرارداد میان موجر و مستاجر تنظیم شده باشد و مستاجر اجاره بها را پرداخت نکرده باشد .
دعوای اجرت المثل زمانی مطرح می شود که مدت قرارداد اجاره به پایان رسیده باشد ولی ملک همچنان در تصرف مستاجر باشد .
مطالبه اجور معوقه در قانون
طبق ماده ۴۹۰ قانون مدنی ، موجر حق دارد در صورت امتناع مستاجر از پرداخت اجاره بها ، قرارداد اجاره را فسخ کند و حکم تخلیه را از دادگاه درخواست کند .
بر اساس قانون اجاره بها باید توسط مستاجر طبق مبلغ تعیین شده در اجاره نامه پرداخت شود . اگر مبلغ اجاره بها در اجاره نامه ذکر نشده باشد ، کارشناس رسمی دادگستری باید میزان اجاره بها را کارشناسی و اعلام کنند .
مهلت قانونی پرداخت اجاره بها کاملا توافقی و طبق تاریخ درج شده در اجاره نامه می باشد .
مراجع رسیدگی به مطالبه اجور معوقه
مراجع رسیدگی به دادخواست بسته به مبلغ درخواست متفاوت است .
اگر مبلغ اجور معوقه تا ۲۰ میلیون تومان باشد ، مرجع رسیدگی ، شورای حل اختلاف محل وقوع ملک است . در صورتی که اجور معوقه بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد ، دادگاه عمومی محل وقوع ملک ، صلاحیت رسیدگی به دادخواست را خواهد داشت .
مدارک لازم جهت شکایت و مطالبه اجور معوقه
مدارک موردنیاز که ضمیمه دادخواست می شوند به شرح زیر است :
- تنظیم دادخواست
- اصلِ کارت ملی
- اصل اجاره نامه
- اصل اسناد مالکیت
نمونه دادخواست مطالبه اجور معوقه :
نمونه دادخواست مطالبه اجور معوقه ، توسط قوه قضائیه به صورت دادخواستهای چاپی در اختیار عموم قرار می گیرد . مشخصات هویتی خواهان و خوانده در آن ثبت و شرح دادخواست در متن دادخواست درج شده می شود . سپس به مرجع رسیدگی تقدیم می گردد .
“خواهان :
خوانده :
خواسته : مطالبه اجور معوقه به میزان ………………… ریال به انضمام کلیه خسارات قانونی
دلایل و منضمات دادخواست :
- سند مالکیت
- قرارداد اجاره
- مدرک موردنیاز دیگر
شرح دادخواست مطالبه اجاره معوقه :
ریاست محترم مجتمع قضائی” نام شهرستان محل وقوع ملک مورد اجاره”
با سلام احتراماً به استحضار میرساند :
اینجانب با خوانده/خواندگان قراردادی را در مورد …… باب واحد مسکونی/ تجاری در نشانی ………………… جزء پلاک ثبتی …………. بخش “ شماره و نام شهرستان ” منعقد کردهایم ، نظر به اینکه خوانده / خواندگان از تاریخ ……………. لغایت …………. جمعاً به میزان ………………… ماه از پرداخت اجور متعلقه خودداری کرده که با عنایت به اجاره بهای ماهیانه به میزان ………………… ریال جمعاً ………………… ریال میباشد ، با به استناد ماده ۴۹۰ قانون مدنی صدور حکم محکومیت خوانده / خواندگان به پرداخت اجور معوقه به میزان ………………… ریال به انضمام جمیع خسارات قانونی و هزینه دادرسی در حق اینجانب مورد استدعاست .
هزینه دادرسی دعاوی مطالبه اجور معوقه
هزینه دادرسی براساس میزان اجاره بهای مورد مطالبه ، توسط موجر طبق تعرفه ، به دادگستری پرداخت می شود . در صورتیکه رای به نفع موجر صادر شود و مستاجر محکوم شود ، موجر می تواند این هزینه را از مستاجر مطالبه کند .
اظهارنامه مطالبه اجور معوقه
موجر می تواند قبل از تنظیم دادخواستِ مطالبه اجور معوقه علیه مستاجر و تقدیم به دادگاه ، اظهارنامه ای در این خصوص تنظیم کرده و به مستاجر ارسال کند . در واقع اظهارنامه نوعی اعلام خواسته از طرف موجر به مستاجر است و به معنی طرح دعوا نیست .
جریمه دیرکرد و تاخیر در پرداخت اجاره بها
در صورت تاخیر و دیرکرد در پرداخت اجاره بها ، جریمه ای در قانون برای مستاجر در نظر گرفته نشده است . البته می توان بندی به قرارداد اضافه کرد که اگر مستاجر در پرداخت اجاره بها تاخیر داشت ، موجر می تواند مبلغ اجاره بها را از ودیعه یا پول پیش برداشت کند و یا وجه التزام جهت عدم پرداخت اجاره بها در مواعد مقرر در قرارداد قید شود .
فسخ قرارداد اجاره
قرارداد اجاره به صورت یک طرفه فسخ نمی شود . ولی اگر یکی از طرفین به تعهداتش عمل نکند ، طرف مقابل می تواند قرارداد را فسخ کند . مثلا اگر مستاجر از پرداخت اجاره بها خودداری کند ، موجر می تواند قرارداد را فسخ کند به شرط آن که در قرارداد این مورد شرط شده باشد .
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.