معامله ملک موروثی ✔️ خرید و فروش ملک ورثه ای
معامله ملک موروثی یا خرید و فروش ملک ورثه ای چیست ؟
ملک ورثه ای چیست ؟
معامله ملک موروثی یا خرید و فروش ملک ورثه ای چه شرایطی دارد ؟
ملک موروثی یا ملک ورثه ای به ملکی می گویند که مالک آن فوت شده و آن ملک طبق قوانین انحصار وراثت به وراث به ارث رسیده است . بنابراین مالکیت آن ملک به ورثه می رسد مگر اینکه مالک وصیت نامه ای رسمی تنظیم کرده باشد و مالکیت ملک را به دیگری واگذار کرده باشد .
اگر تعداد ورثه بیش از یک نفر باشد ، آنگاه وراث نسبت به اموال مالکیت مشاع دارند . وراث برای اینکه به مالکیت مشاع پایان دهند می توانند اموال به جا مانده از متوفی را بین خود تقسیم کنند یا اموال منقول به جا مانده را بفروشند و پول آن را به نسبت سهم الارث بین خود تقسیم کنند .
مراحل معامله املاک موروثی
- مشخص بودن صاحب ملک
اولین و مهم ترین کاری که در خرید و فروش ملک ورثه ای باید انجام دهید این است که نگاهی به سند ملک بیندازید و مطمئن شوید که ملک به نام شخص فوت شده باشد تا سرتان کلاه نرود.
- گواهی انحصار وراثت
گواهی انحصار وراثت ، مهمترین مدرک برای معامله املاک موروثی هستند . چون در این گواهی مشخص می شود که طرف معامله شما چه افرادی هستند . بهتر است برای اینکه مطمئن شوید ورثه دیگری وجود دارد یا نه ، شناسنامه فرد متوفی را بررسی کنید یا از اداره ثبت احوال استعلام بگیرید.
- بررسی وراث صغیر
اگر در بین وراث شخصی وجود داشته باشد که سن او کمتر از ۱۵ سال باشد ، حق معامله او بر عهده ولی قانونی اش می باشد و طبق قانون معامله با این افراد ممنوع و باطل است . بنابراین حتما قبل از معامله مدارک هویتی و سن افراد را چک کنید.
در این مورد هم ولی قانونی حق معامله سهم الارث ورثه صغیر را ندارد . ابتدا باید مجوز فروش ملک را از دادسرا درخواست کند . دادستان صلاح شخص صغیر را بررسی می کند سپس مجوز مربوطه را صادر می کند .
بنابراین خریدار باید مجوز قیم را مطالبه و بررسی کند که آیا او اجاره فروش ملک صغیر را دارد یا خیر.
- بررسی وصیت نامه متوفی
طبق قانون ، هر شخصی می تواند ثلث (یک سوم) اموال خود را در قالب وصیت نامه به شخص دیگری واگذار کند . بنابراین قبل از معامله املاک ورثه ای بررسی کنید که متوفی وصیت نامه ای در خصوص ملک مورد معامله دارد یا خیر . اگر بخشی از ملک به شخص دیگری واگذار شده باشد ، آن شخص نیز باید هنگام معامله ملک حضور داشته باشد .
- بررسی وکالت نامه
تمامی وراث ، باید در جلسه ی فروش حضور داشته باشند و توافق نامه و مبایعه نامه را امضا کنند . در صورتیکه قرار باشد هر یک از وراث که اسمشان در برگه انحصار وراثت باشد ، در جلسه حضور نداشته باشند ، باید به یکی از افراد حاضر یا به یک شخص ثالث ، وکالت نامه ی معتبر بدهد که به جای او در جلسه حاضر باشد و قرارداد را امضا کند .
پس حتما قبل از معامله ملک موروثی یا ورثه ای بررسی کنید وراثی که در هنگام معامله در جلسه حضور ندارند یا در خارج از کشور هستند ، به شخص فروشنده وکالت نامه رسمی داده اند یا خیر .
نکات مهم در خصوص وکالت نامه
- شخص فروشنده ( وکیل ) باید وکالت نامه رسمی و معتبر داشته باشد . دست نوشته یا تعیین وکیل به صورت تلفنی و شفاهی غیر قابل پذیرش است .
- وکالت نامه باید کاملا رسمی باشد و در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد .
- وراثی که خارج از کشور هستد ، باید وکالت نامه را در یکی از کنسول گری های خارج از ایران تنظیم کنند .
- وکیل باید دو اجازه از وراث داشته باشد . یکی اجازه فروش ملک و یکی اجازه دریافت پول ملک موروثی مورد معامله . حتما قبل از انجام معامله این موضوع را بررسی کنید . اگر اجازه دریافت پول به وکیل داده نشده باشد ، وراث می توانند از شما پولشان را طلب کنند .
- موافقت همه وراث
هنگام معامله ملک ورثه ای یا موروثی حتما باید تمامی وراث یا وکیل آنها حضور داشته باشند و مبایعه نامه را امضا کنند . در غیر این صورت نمی توانید معامله ای انجام دهید .
- پرداخت مبلغ مورد معامله به همه وراث
نحوه پرداخت مبلغ فروش ملک موروثی مهم است . در هنگام پرداخت باید سهم همه وراث کاملا پرداخت شود . می توانید سهم هر یک از وراث را جداگانه پرداخت کنید یا همه مبلغ را به یکی از وراث دهید تا او سهم بقیه وراث را پرداخت کند .
- بررسی مفاصا حساب مالیاتی متوفی
یکی از موارد مهم در معامله ملک موروثی ، بررسی مفاصا حساب مالیات بر ارث است . طبق قانون ، وراث باید حداکثر تا ۶ ماه اظهارنامه مالیات بر ارث را ارائه کنند تا اداره مالیات با توجه به اموال منقول و غیرمنقول متوفی ، بررسی کرده و بدهی های مالیاتی او را اعلام کند تا مفاصا حساب مالیاتی صادر شود .
بنابراین حتما قبل از انجام معامله ملک موروثی ، بررسی کنید که ملک مورد معامله در فهرست اموال متوفی در این مفاصا حساب باشد . در غیر این صورت معامله را انجام ندهید .
- نگهداری مدارک و مستندات مهم
برای اینکه در خرید و فروش ملک ورثه ای مشکلی پیش نیاید ، بهتر است در مبایعه نامه ای که بین خریدار و وراث تنظیم می شود موارد زیر ذکر شود :
- شماره سریال سند مالکیت ملک مورد معامله
- گواهی حصر وراثت
- مفاصا حساب مالیات بر ارث
- قیم نامه
- وکالت نامه
- وصیت نامه
- پایان کار شهرداری
- مجوز دادسرا در خصوص فروش ملک صغیر
نکات حقوقی مهم قبل از معامله ملک ورثه ای
- هیچ یک از وراث نمی توانند سهم الارث ورثه دیگر را بدون اجازه بفروشند .
- اگر وراث تقاضای افراز داشته باشند ، دادگاه حقوقی باید به این موضوع رسیدگی کند .
- اگر شخص متوفی دیونی مثل مهریه داشته باشد ، ابتدا باید مبلغ آن از اموالش کسر شود سپس الباقی اموال تقسیم گردد .
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.