اجاره نامه رسمی و غیر رسمی + دانلود نمونه اجاره نامه 📄
اجاره نامه رسمی و غیر رسمی
اجاره نامه رسمی و غیر رسمی چیست ؟ چه تفاوتی با یکدیگر دارند ؟
اجاره نامه رسمی، قراردادی است که در دفاتر اسناد رسمی ثبت میشود و اعتبار قانونی بالایی دارد. این نوع اجارهنامه به تأیید یک سردفتر میرسد و به عنوان مدرکی معتبر در محاکم قضایی پذیرفته میشود. شرایط دقیق اجاره، از جمله مدت، مبلغ و تعهدات طرفین، به وضوح در این قرارداد ذکر میشود. اجارهنامههای رسمی امکان تنظیم موارد خاص و شروط پیچیدهتری را فراهم میکنند و میتوانند از بروز اختلافات جلوگیری کنند.
اجاره نامه غیررسمی، قراردادی است که بدون ثبت در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشود و معمولاً به صورت دستی یا بین طرفین تهیه میگردد. این نوع اجارهنامه اعتبار کمتری دارد و ممکن است در محاکم قضایی به عنوان مدرک معتبر پذیرفته نشود. تنظیم اجاره نامه غیر رسمی سریعتر و سادهتر است، اما به دلیل عدم وضوح در شرایط، احتمال بروز سوءتفاهمات و اختلافات بیشتری وجود دارد.
اجاره چیست؟
براساس ماده ۴۶۶ قانون مدنی، اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره میشود. در این قرارداد، شخص اجارهدهنده به عنوان موجر و شخص اجارهکننده به عنوان مستاجر شناخته میشوند. همچنین، مورد اجاره، یعنی ملکی که اجاره داده میشود، به نام عین مستاجره نامیده میشود.
اعتبار قرارداد اجاره به مدت زمانی که در قرارداد قید میشود بستگی دارد و در صورت قید نشدن مدت اجاره، قرارداد اعتباری ندارد. به این معنی که برای قانونمند بودن قرارداد، مدت اجاره باید به طور مشخص ذکر شود تا از بروز اختلافات احتمالی جلوگیری شود.
قرارداد اجاره بین مالک و مستاجر میتواند به صورت دستی یا توسط بنگاههای املاک نوشته شود. هر دو شکل قرارداد جزء اسناد عادی محسوب میشوند و در صورت بروز اختلاف میتوانند به عنوان مدرکی قانونی مورد استفاده قرار گیرند.
از نظر قانونی اجاره نامه به سه روش تنظیم می شود
- رسمی یا محضری
- بنگاهی
- دستی
اجاره نامه رسمی یا محضری در دفاتر اسناد رسمی ثبت میشود و به تأیید یک سردفتر میرسد. این نوع اجارهنامه اعتبار قانونی بالایی دارد و به عنوان مدرکی معتبر در محاکم قضایی پذیرفته میشود. شرایط و جزئیات اجاره در این قرارداد بهطور دقیق مشخص میشود که میتواند از بروز اختلافات جلوگیری کند.
اجاره نامه بنگاهی در بنگاههای املاک تنظیم میشود. این نوع قرارداد معمولاً به شکل استاندارد و با نظارت مشاوران املاک نوشته میشود. اگرچه اجارهنامه بنگاهی اعتبار قانونی دارد، اما به اندازه اجارهنامه رسمی از قوت قانونی برخوردار نیست.
اجاره نامه دستی، قراردادی است که بین طرفین تنظیم میشود و معمولاً به صورت غیررسمی و بدون نظارت یا ثبت در دفاتر رسمی ایجاد میگردد. این نوع اجارهنامه سادهتر و سریعتر تهیه میشود، اما به دلیل عدم ثبت و تأیید رسمی، اعتبار کمتری دارد و در صورت بروز اختلاف، ممکن است به عنوان مدرک معتبر در محاکم قضایی پذیرفته نشود.
تفاوت اجاره نامه دستی و بنگاهی
تفاوت اجارهنامه دستی و بنگاهی به طور قابل توجهی در شرایط قانونی و اعتبار آنها مشخص میشود. طبق قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶، اگر هنگام عقد قرارداد اجارهنامهای که در بنگاه تنظیم میشود، دو نفر شاهد حضور داشته باشند، آن قرارداد مشمول قانون روابط موجر و مستاجر میشود. در مقابل، اجارهنامههای دستی، حتی اگر تمام ضوابط و قوانین رعایت شده باشند، در صورتی که دو شاهد ذیل قرارداد را امضا نکرده باشند، مشمول قانون روابط موجر و مستاجر نخواهند شد.
قطعا اطلاعات حقوقی یک مشاور املاک از مردم عادی بیشتر است. بنابراین با توجه به دانش و تجربهای که در این زمینه دارد، میتواند قراردادی محکمتر تنظیم کند تا طرفین کمتر درگیر مشکلات حقوقی شوند. قراردادی که در بنگاه، توسط مشاور املاک تنظیم میشود، دارای کد رهگیری است و این به اجارهنامه اعتبار میدهد. با داشتن کد رهگیری، مالک نمیتواند ملک را به چندین نفر اجاره دهد و این امر به شفافیت و امنیت قرارداد کمک میکند.
با این حال، لازم به ذکر است که اجارهنامههای بنگاهی نیز جزو اسناد عادی محسوب میشوند و در صورت بروز اختلاف، ممکن است به راحتی قابل استناد نباشند. بنابراین، در انتخاب نوع اجارهنامه و نحوه تنظیم آن، توجه به مشاوره حقوقی و رعایت نکات قانونی میتواند از بروز مشکلات آینده جلوگیری کند.
مزایای اجاره نامه رسمی
مزایای اجاره نامه رسمی به دلیل اعتبار و قانونی بودن آن بسیار چشمگیر است. این اجارهنامهها قابل استناد هستند و به موجب رسمی بودن، اعتبار قانونی دارند. همچنین، اجارهنامههای رسمی لازمالاجرا هستند. اگر مستاجر در زمان مقرر ملک را تخلیه نکند یا اجارهبها را پرداخت نکند، موجر میتواند به دفترخانه تنظیمکننده اجارهنامه مراجعه کند و تقاضای صدور اجرائیه کند. این ویژگی به موجر این امکان را میدهد که به سرعت و به راحتی به حق خود برسد.
اجاره نامه های رسمی قابل اطمینان هستند، زیرا مالک میتواند در کوتاهترین مدت زمان به حق خود برسد و از مزایای قانونی بهرهمند شود. همچنین، این قراردادها قاطع و رافع دعوی هستند و تحت تأثیر مرور زمان قرار نمیگیرند، به این معنا که حتی با گذشت زمان، اعتبار و قابلیت استناد آنها در محاکم قضایی حفظ میشود. غیرقابل انکار و تردید بودن این اجارهنامهها نیز باعث میشود که در دادگاه به آنها استناد شود و به عنوان مدارکی معتبر پذیرفته شوند.
با این حال، تنها به این خاطر که تنظیم اجارهنامه در دفاتر اسناد رسمی هزینهی بسیار بالایی دارد، از طرف مستاجر و موجر مورد استقبال قرار نمیگیرد. هزینههای مربوط به تنظیم این نوع قرارداد، به ویژه در کنار کمیسیونهای املاک که طرفین موظف به پرداخت آن هستند، ممکن است خارج از توان مالی طرفین قرارداد باشد. این مسئله میتواند مانع از انتخاب اجاره نامه های رسمی شود، حتی با وجود تمامی مزایای قانونی و حقوقی آنها. به همین دلیل، برخی از افراد به دنبال گزینههای سادهتری همچون اجاره نامه های غیر رسمی میروند که ممکن است با وجود ریسکهای قانونی کمتر، از نظر مالی مقرون به صرفهتر باشند.
کلام آخر
لزومی ندارد در خصوص تنظیم اجارهنامه خیلی سخت بگیریم؛ فقط کافیست یک سری نکات را رعایت کنیم. مانند امضای دو نفر شاهد در ذیل قرارداد عادی و مکتوب شدن تمامی توافقات بین موجر و مستاجر در قرارداد. با رعایت این نکات، میتوانیم با خیالی آسوده به یک قرارداد عادی تنظیمشده توسط مشاورین املاک اعتماد کنیم و از پرداخت هزینههای اضافی جهت تنظیم قرارداد در دفترخانه خودداری کنیم.
لازم به ذکر است که تمامی قراردادهای عادی در مراجع قضایی قابل پیگیری و طرح دعوا هستند، پس به هیچ عنوان نگران حق و حقوق و سرمایه خود نباشید. همچنین، حفظ مدارک و مستندات مرتبط با قرارداد، مانند فیشهای پرداختی و مکاتبات بین طرفین، میتواند به عنوان ابزارهای حمایتی در صورت بروز هرگونه اختلاف مفید واقع شود.
در نهایت، آگاهی از حقوق و الزامات قانونی خود به عنوان موجر یا مستاجر، به شما کمک میکند تا از منافع خود به بهترین نحو دفاع کنید و در صورت لزوم، به مشاوره حقوقی مراجعه نمایید. با اتخاذ تدابیر مناسب و دقت در تنظیم قرارداد، میتوانیم از مشکلات آتی جلوگیری کرده و یک رابطه مطمئن و امن بین موجر و مستاجر ایجاد کنیم.
‼️ دانلود رایگان نمونه اجاره نامه
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.