اجاره نامه رسمی و غیر رسمی + دانلود نمونه اجاره نامه 📄
اجاره نامه رسمی و غیر رسمی
اجاره نامه رسمی و غیر رسمی چیست ؟ چه تفاوتی با یکدیگر دارند ؟
طبق قانون ، اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی ثبت می شوند ، اسناد رسمی محسوب می شوند و نسبت به اسناد عادی مزیت حقوقی دارند .
اجاره نامه هایی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شوند ، اجاره نامه رسمی و اجاره نامه هایی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم نمی شوند ، اجاره نامه غیر رسمی محسوب می شوند .
اجاره چیست؟
براساس ماده ۴۶۶ قانون مدنی ، اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره می شود .
به شخص اجاره دهنده ، موجر ، به شخص اجاره کننده ، مستاجر و به مورد اجاره ( ملکی که اجاره داده می شود ) عین مستاجره می گویند .
اعتبار قرارداد اجاره به مدت زمانی که در قرارداد قید می شود بستگی دارد و در صورت قید نشدن مدت اجاره ، قرارداد اعتباری ندارد .
قرارداد اجاره بین مالک و مستاجر به صورت دستی یا توسط بنگاه نوشته میشود که هر دو جزء اسناد عادی محسوب می شوند .
از نظر قانونی اجاره نامه به سه روش تنظیم می شود :
- رسمی یا محضری
- بنگاهی
- دستی
تفاوت اجاره نامه دستی و بنگاهی
- طبق قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶ ، اگر هنگام عقد قرارداد اجاره نامه ای که در بنگاه تنظیم می شود ، دو نفر شاهد حضور داشته باشند ، آن قرارداد مشمول قانون روابط موجر و مستاجر می شود . در اجاره نامه های دستی ، حتی اگر تمام ضوابط و قوانین رعایت شده باشند ، در صورتی که دو شاهد ذیل قرارداد را امضا نکرده باشند ، مشمول قانون روابط موجر و مستاجر نمی شود .
- قطعا اطلاعات حقوقی یک مشاور املاک ، از مردم عادی بیشتر است . بنابراین با توجه به دانش و تجربه ای که در این زمینه دارد ، می تواند قرارداد محکم تری تنظیم کند تا طرفین کمتر درگیر مشکلات حقوقی شوند .
- قراردادی که در بنگاه ، توسط مشاور املاک تنظیم می شود ، دارای کد رهگیری است و این به اجاره نامه اعتبار می دهد و مالک نمی تواند ملک را به چندین نفر اجاره دهد ولی با این حال این قرارداد نیز جز اسناد عادی محسوب می شود .
مزایای اجاره نامه رسمی
- قابل استناد هستند و به موجب رسمی بودن اعتبار قانونی دارند .
- لازم الاجرا هستند . اگر مستاجر در زمان مقرر ملک را تخلیه نکند یا اجاره بها را پرداخت نکند ، موجر می تواند به دفترخانه تنظیم کننده اجاره نامه مراجعه کند و تقاضای صدور اجرائیه کند .
- قابل اطمینان هستند . مالک می تواند درکوتاهترین مدت زمان به حق خود برسد .
- قاطع و رافع دعوی هستند و تحت تأثیر مرور زمان قرار نمیگیرند .
- غیرقابل انکار و تردید هستند و میتوان در دادگاه به آنها استناد کرد .
فقط به این خاطر که تنظیم اجاره نامه در دفاتر اسناد رسمی هزینه ی بسیار بالایی دارد ، از طرف مستاجر و موجر مورد استقبال قرار نمی گیرد . چرا که در اکثر قراردادها طرفین موظفند کمیسیون املاک را پرداخت نمایند و پرداخت هزینه ی دیگر خارج از توان طرفین قرارداد می باشد .
کلام آخر
لزومی ندارد در خصوص تنظیم اجاره نامه خیلی سخت بگیریم ، فقط کافیست یک سری نکات را رعایت کنیم . مانند : امضای دو نفر شاهد در ذیل قرارداد عادی و مکتوب شدن تمامی توافقات بین موجر و مستاجر در قرارداد و پس از آن می توانیم با خیالی آسوده به یک قرارداد عادی تنظیم شده توسط مشاورین املاک اعتماد کنیم و هزینه ی اضافه جهت تنظیم قرارداد در دفترخانه پرداخت نکنیم .
لازم به ذکر است که تمامی قراردادهای عادی ، در مراجع قضایی قابل پیگیری و طرح دعوا می باشند پس به هیچ عنوان نگران حق و حقوق و سرمایه خود نباشید .
‼️ دانلود رایگان نمونه اجاره نامه
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.