آموزش نوشتن قرارداد اجاره به شرط تملیک ✔️
آموزش نوشتن قرارداد اجاره به شرط تملیک
قرارداد اجاره به شرط تملیک
قرارداد اجاره به شرط تملیک قراردادی است که به موجب آن مورد معامله اجاره داده می شود و در آن شرط می شود که مالکیت مورد معامله در پایان مدت اجاره در صورت انجام تمامی شروط عقد و پرداخت همه اقساط مال الاجاره توسط مستاجر, به نام او انتقال یابد.
به طور مثال مالک یا همان موجر متعهد میشود که اگر مستاجر به طور ماهانه مبلغ مشخصی به وی بپردازد، پس از پایان مدت اجاره مالکیت ملک را به او منتقل میکند.
بر این اساس، مستاجر، پس از گذشت یک سال یا هر زمانی که در اجاره نامه در نظر گرفته شده است مالک ملک خواهد شد و دیگر مجبور به تخلیه ملک نخواهد بود.
به طوری کلی قرارداد اجاره به شرط تملیک که یک عقد لازم معوض و تکمیلی است می تواند در مورد خانه, زمین و یا هر نوع کالای دیگر در بخش های متفاوت مثل کشاورزی و خدمات باشد و اصول کلی در مورد طرفین قرارداد تابع عقد اجاره می باشد.
آموزش نوشتن قرارداد اجاره به شرط تملیک ، نکات مهم در تنظیم قرارداد اجاره به شرط تملیک
- قرارداد اجاره به شرط تملیک نوعی از قرارداد اجاره است. بنابراین تا پایان مدت اجاره، قوانین آن، بر اساس قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر تعیین می شود.
- موجر و مستاجر نمی توانند به میل خود قرارداد را فسخ کنند مگر اینکه یکی از طرفین به تعهدات خود که در قرارداد ثبت شده عمل نکند.
- شرایط صحت معامله باید فراهم باشد.
- طرفین قرارداد (موجر و مستاجر) باید رضایت به انعقاد قرارداد داشته باشند و اجباری وجود نداشته باشد.
- موجر و مستاجر باید اهلیت داشته باشند و مجنون، صغیر و سفیه نباشند.
- موضوع قرارداد (مال مورد اجاره) و میزان اجاره بها باید عینا مشخص باشد.
- هدف طرفین از انعقاد قرارداد باید امری قانونی و مشروع باشد.
- موجر باید مورد اجاره را سالم به مستاجر تحویل دهد و مستاجر نیز موظف است اقساط اجاره بها را طبق شرایط مندرج در قرارداد اجاره نامه به موجر پرداخت کند.
- در صورتی که مستاجر در انجام تعهدات قراردادی تخلف کند و یا اقساط اجاره بها را پرداخت نکند، موجر حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.
درمورد چه اموالی میتوان قرارداد اجاره به شرط تملیک بست؟
قرارداد اجاره به شرط تملیک درمورد اموال زیر منعقد میشود:
- خانه
- آپارتمان
- ویلا
- زمین
- خودرو
- ملک
فسخ قرارداد اجاره به شرط تملیک
این امکان برای موجر و مستاجر وجود ندارد که در هر زمان و به هر دلیلی قرارداد را به صورت یک جانبه فسخ کنند و قانون برای فسخ قرارداد خیاراتی را در نظر گرفته است که همان مجوزهایی هستند قانون برای فسخ قرارداد به طرفین اعطا می کند.
- خیار شرط: یکی از شرایط مهم فسخ قرارداد اجاره به شرط تملیک، شرط خیار است. در شرط خیار موجر و مستاجر در زمان تنظیم قرارداد، شرایطی را برای فسخ معین می کنند بنابراین این امکان وجود دارد که موجر یا مستاجر در بازه زمانی مدت اجاره، بتوانند قرارداد را فسخ کنند.
- خیار تعذر تسلیم : یکی از شرایط فسخ قرارداد اجراه به شرط تملیک است که برای مستاجر فراهم شده است. به این صورت که اگر موجر نتواند مورد اجاره را به نحو مقرر به مستاجر تحویل دهد، مستاجر می تواند قرارداد را به صورت یک طرفه خاتمه دهد.
- خیار عیب : یکی دیگر از شرایط فسخ قرارداد از سوی مستاجر است و در زمانی قابل مطرح شدن است که مستاجر بدون اطلاع از وجود ایراد و عیوب، قرارداد را منعقد کرده باشد.
انواع قرارداد اجاره به شرط تملیک
اجاره به شرط تملیک به دو شکل تحقق می یابد:
- اجاره به شرط نتیجه
- اجاره به شرط رضایت
اجاره به شرط نتیجه :
در این نوع از قرارداد اجاره به شرط تملیک، پس از اتمام مدت اجاره و پرداخت آخرین قسط، مالکیت ملک به مستاجر منتقل می شود.
ثمن معامله در واقع همان مبلغی است که ماهانه به عنوان اجاره بها در مدت معین پرداخت می شود و تا زمان تکمیل نشدن کل مبلغ، مالکیت ملک به موجر تعلق دارد و انتقال مالکیت فقط با پرداخت آخرین قسط انجام می شود.
اجاره به شرط رضایت :
براساس این قرارداد، پس از پایان قرارداد اجاره، چنانچه مستاجر خواهان عین مستاجره باشد و از مال مورد اجاره رضایت داشته باشد، می تواند با پرداخت آخرین قسط، با تملیک مال به خود، موافقت نماید و اصل آن را به ملکیت در میآورد و موجر در هنگام عقد قرارداد، انتقال عین را اعلام میدارد.
درواقع در این نوع از قرارداد اجاره به شرط تملیک، علاوه بر تنظیم قرارداد، به عمل حقوقی دیگر یعنی پذیرش مستاجر بر قبول عین مایحتاج لازم است انشا شود.
ارکان قرارداد اجاره به شرط تملیک
- طرفین قرارداد
- موضوع و مشخصات مورد معامله
- مدت اجاره
- موضوع و مشخصات قرارداد
- شرایط و آثار قرارداد
- خیارات
- اسناد و مدارک
- فایل متعاملین
- تذکرات و توضیحات
آموزش نوشتن قرارداد اجاره به شرط تملیک ، نحوه تنظیم قرارداد اجاره به شرط تملیک
ماده ۱ – مشخصات طرفین قرارداد : مشخصات طرفین قرارداد باید به طور کامل و دقیق و از روی اسناد و مدارک هویتی آن ها نوشته شود. طرف قرارداد ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی (شرکتها، سازمان ها و موسسات دولتی و غیردولتی) باشد.
ماده ۲ – موضوع و مشخصات مورد معامله : اینکه چه چیزی می خواهید معامله کنید؟ خانه آپارتمان یا وسایل نقلیه؟ مشخصات مربوط به آن باید از روی سند نوشته شود.
ماده ۳ – مدت اجاره : تاریخ شروع و تاریخ پایان اجاره باید به درستی درج شود.
ماده ۴ – موضوع و مشخصات قرارداد : این بخش مربوط به میزان اجاره و نحوهی پرداخت آن است. در این قسمت باید مبلغ اجاره بها را به ریال و تومان، هم به صورت عددی و هم به صورت حروفی بنویسید. همچنین شرایط پرداخت نیز باید مشخص شود. اگر پرداخت با چک انجام می شود باید نام و شعبه بانک و شماره چک نوشته شود.
ماده ۵ – شرایط و آثار قرارداد : آثار و عواقب قرارداد، یکی از مهمترین بندهای هر توافق است. تمام وظایف و تعهدات طرفین معامله در این بخش از قرارداد نوشته می شود.
این بند انجام تعهدات از سوی طرفین معامله را تضمین میکند. همچنین هر دو طرف معامله از حقوق و تکالیفشان بعد از امضای قرارداد، باخبر می شوند که همین مسئله باعث می شود حقوق هیچ یک از طرفین ضایع نشود.
در این بخش طرفین توافق می کنند که پس از پرداخت آخرین قسط اجاره بها، عین مستاجره به مالکیت مستاجر درآید.
همچنین طرفین متعهد میشوند بعد از پرداخت آخرین قسط از قرارداد، در دفتر اسناد رسمی تعیین شده و تاریخی که طرفین قرارداد توافق کردهاند، عین مستاجره به مالکیت مستاجر در بیاید.
در صورت تخلف هر یک از طرفین قرارداد در انجام هر یک از تعهدات مندرج در قرارداد، متخلف مکلف است به ازای هرروز تاخیر مبلغ مشخصی را به عنوان خسارت تاخیر در اجرای تعهد به طرف مقابل بپردازد.
همچنین به موجب مفاد این بند، اگر در یک یا چند ماه، مستاجر اجاره بها را پرداخت نکند، موجر (صاحب مال مورد اجاره) حق فسخ آن قرارداد را خواهد داشت.
بعد از تنظیم قرارداد اجاره به شرط تملیک و امضای آن، مسئولیت نگهداری و تعمیرات مال مورد اجاره به عهده مستاجر است و اگر خسارتی به مال مورد اجاره وارد شود، کلیه هزینههای تعمیر آن با مستاجر خواهد بود.
مستاجر باید مبلغ اجاره بها را به طور منظم پرداخت کند؛ همچنین نباید از مال استفادهای غیر از آنچه در قرارداد تعیین شده بکند؛ یا نباید در استفاده از مال مورد اجاره تفریط کند.
همچنین مشخص می شود که مستاجر حق واگذاری قرارداد به شخص ثالث را دارد یا ندارد.
ماده ۶ – خیارات : در این قسمت از قرارداد حق فسخ از طرفین ساقط می گردد مگر در مواردی که با توافق یکدیگر در قرارداد ذکر می شود.
ماده ۷ – اسناد و مدارک : در این بخش طرفین معامله تایید می کنند که کلیه اسناد و مدارک طرف دیگر را رویت نموده و امضا کرده اند.
ماده ۸ – فایل متعاملین : این قسمت مربوط به کمیسیون و حق الزحمه مشاور املاک است. طرفین قرارداد موظف هستند کمیسیون مشاور املاک و مالیات بر ارزش افزوده قرارداد را پرداخت کنند.
نمونه قرارداد اجاره به شرط تملیک ، متن قرارداد اجاره به شرط تملیک
ماده ۱-طرفین قرارداد ۱-۱- موجر/ موجرین ………… با ……. اصالت/ وکالت/ قیمومیت/ ولایت/ وصایت/ فرزند ……. به شماره شناسنامه ………. متولد …….. صادره از …….. کدملی ……….. تلفن …… به نشانی ……………….. ۲-۱- مستاجر/ مستاجران ………… با ……. اصالت/ وکالت/ قیمومیت/ ولایت/ وصایت/ فرزند ……. به شماره شناسنامه ………. متولد …….. صادره از …….. کدملی ……….. تلفن …… به نشانی ………………..
کل اجاره بها مبلغ ……. ریال معادل ……. تومان میباشد که مبلغ ……. ریال به عنوان پیش پرداخت نقداً/ طی چک شماره ……. بانک ……. شعبه ……. تحویل موجر گردیده و باقیمانده در مواعد ……. توسط مستاجر به موجر پرداخت میگردد.
ماده ۵- شرایط و آثار قرارداد ۱-۵- طرفین قرارداد تعهد کردند که پس از پرداخت آخرین قسط اجاره بها، عین مستاجره به مالکیت مستاجر درآید. ۲-۵- طرفین متعهد شدند در صورت تحقق مفاد بند ۱ ماده ۵ قرارداد در تاریخ ………. در دفتر اسناد رسمی شماره ………… حاضر شوند و نسبت به تنظیم سند رسمی به نام مستاجر اقدام نمایند. ۳-۵- عدم ارایه مستندات و مدارک لازم جهت تنظیم سند از طرف فروشنده و عدم پرداخت ثمن توسط خریدار در حکم عدم حضور است و سردفتر در موارد مذکور مجاز به صدور گواهی عدم حضور می باشد. ۴-۵- در صورتی که مستاجر در مدت اجاره، تمامی مبلغ اجاره بها را یکجا پرداخت کند، عین مستاجره از همان تاریخ به مالکیت مستاجر درآمده و طرفین مکلف خواهند بود ظرف مدت ……. از تاریخ پرداخت، نسبت به اجرای مفاد بند ۲ ماده ۵ اقدام نمایند، در صورت امتناع موجر از دریافت اجاره بها، مستاجر میتواند با پرداخت اجاره بهای مذکور به صندوق ثبت یا دادگستری تعهد خود را اجرا نماید. ۵-۵- اگر مستاجر از پرداخت اجاره بها در موعد مقرر بیش از …. ماه تخلف نماید، موجر حق خواهد داشت قرارداد را فسخ کند. در این صورت بخشی از اجاره بهای پرداختی در مواعد گذشته به میزان ……. ریال به عنوان اجاره بهای قرارداد در مالیکت موجر مستقر و مابقی را به مستاجر، به ضمیمه پیش پرداخت به مستأجر مسترد خواهد شد. در صورتی که از ابتدای قرارداد اجاره بهای اقساطی به عنوان اجاره بها پرداخت نشده باشد، موجر میتواند با کسر اجاره بها از محل پیش پرداخت، مابقی را به مستاجر مسترد نماید. ۶-۵- در صورت تخلف از مفاد تعهد مندرج در بند ۲ ماده ۵ متخلف مکلف است به ازای هر روز تاخیر معادل ……. ریال به عنوان خسارت تاخیر اجرای تعهد به طرف مقابل پرداخت کند و این خسارت مانع از الزام اجرای تعهد اصلی نخواهد بود. خسارت مذکور در این بند نسبت به تخلف مندرج در بند ۴ ماده ۵ نیز قابل اجرا خواهد بود. ۷-۵- موجر حق نقل و انتقال مورد معامله را به هر عنوان به دیگری نخواهد داشت تخلف از این تعهد هیچ تاثیری در اجرای تعهدات مندرج در این قرارداد ندارد و مستاجر حق خواهد داشت قرارداد را فسخ کند و یا اینکه با اقامه دعوا به طرفیت موجر و منتقل الیه ابطال انتقال را از دادگاه تقاضا کند. در صورتیکه الزام ممکن نباشد خریدار حق فسخ معامله را دارد و فروشنده موظف است کلیه هزینه هایی را که خریدار متقبل شده است پرداخت کرده و معادل مبلغ ……. ریال به عنوان خسارت تخلف از عدم انجام تعهد به وی پرداخت نماید. ۸-۵- مستأجر نمیتواند/ میتواند در طول مدت اجاره نسبت به اجرای تعهدات و حقوق مندرج در این قرارداد شخص دیگری را به عنوان طرف مورد معامله با موجر جایگزین خود کند. در صورتی که طبق توافق مستاجر حق واگذاری و رد معامله را به دیگری داشته باشد انتقال گیرنده از حیث اجرای تعهدات و پرداخت اقساط و سایر آثار قرارداد مثل مستاجر سابق خواهد بود. ۹-۵- مستأجر به حفظ و نگهداری عین مستاجره متعهد میباشد و در صورت تعدی و تفریط در نگهداری آن مسئول جبران خسارت خواهد بود. ۱۰-۵- تعمیرات و هزینه های کلی از قبیل نصب و راه اندازی به منظور بهره برداری از دستگاه تهویه/ شوفاژ/ کولر/ آسانسور/ شبکه آب/ برق/ گاز به عهده موجر است و هزینه های جزیی مربوط به استفاده از مورد اجاره به عهده مستاجر است که نوع و میزان آن را عرف تعیین میکند.
ماده ۷– به استناد ماده ۲ قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال ۱۳۷۶ شهود با مشخصات زیر این قرارداد را امضا و گواهی می نمایند. ماده ۸– حق الزحمه مشاور املاک طبق تعرفه کمیسیون نظارت شهرستان ……. بالمناصفه بر عهده طرفین است که هم زمان با امضای این قرارداد مبلغ ……. ریال به موجب قبض شماره ……. و ……. پرداخت شد. ماده۹– این قرارداد در تاریخ ………….. ساعت ……. در دفتر مشاور املاک شماره …….. به نشانی ……… در سه نسخه بین طرفین تنظیم، امضا و مبادله گردید. مشاور املاک مکلف است ضمن ممهور نمودن نسخ قرارداد به مهر مخصوص مشاور، نسخه اول و دوم را به موجر و مستاجر تسلیم نماید و نسخه سوم را در دفتر مخصوص بایگانی کند. هر سه نسخه دارای اعتبار واحد است. ماده ۱۰– موارد حقوقی مفاد این قرارداد مطابق با مقررات جاری است و تایید میشود.
با احراز هویت متعاملین و مدارک و اسناد مورد معامله، تمام مراتب مندرج در این اجاره نامه به تایید و گواهی اینجانب میرسد.
|
دانلود نمونه قرارداد اجاره به شرط تملیک
برای دانلود قرارداد اجاره به شرط تملیک به صورت pdf روی لینک زیر کلیک کنید و آن را به صورت رایگان دریافت کنید.
دانلود قرارداد اجاره به شرط تملیک
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.