مشاغل مجاز در ملک مسکونی ✔️
مشاغل مجاز در ملک مسکونی
کاربری مسکونی چیست
مهمترین کاربری ساختمان، کاربری مسکونی است. به املاک یا زمین هایی که افراد می توانند در آن سکونت موقت یا دائمی داشته باشند، از سوی شهرداری کاربری مسکونی داده می شود. در سند این املاک یا زمین ها نیز عبارت مسکونی ثبت می شود.
آپارتمان های مسکونی، خانه های ویلایی، خوابگاه ها، پانسیون ها، املاک کلنگی و اقامتگاه های تفریحی جزو دسته کاربری مسکونی هستند.
- نکته ۱ : برای یک ساختمان می توان علاوه بر کاربری مسکونی، کاربری اداری و تجاری نیز دریافت کرد.
- نکته ۲ : قبل از ساخت و ساز ملک با کاربری مسکونی، ابتدا باید از شهرداری مجوز ساخت و ساز ساختمان مسکونی دریافت شود.
- نکته ۳ : برای ساخت آپارتمان مسکونی یا ویلا ، بهتر است زمینی خریداری شود که کاربری مسکونی داشته باشد. اگر زمین کاربری مسکونی نداشته باشد، باید ابتدا تغییر کاربری انجام شود و مجوز کاربری مسکونی از شهرداری اخذ شود.
کاربری اداری چیست
ملکی با کاربری اداری، ملکی است که افراد حقیقی یا حقوقی در آن فعالیت می کنند و مشغول به کار هستند و دارای سند اداری می باشد. در املاک اداری خرید و فروش انجام نمی شود و کارهای مربوط به دولت و یا بخش خصوصی و خدمات غیر تجاری انجام می شود.
املاک دارای کاربری اداری، اجازه ی نصب تابلو و پروانه یا گواهی پایانکار با عنوان ” کاربری اداری ” دارند. املاکی مانند دفاتر معاملات املاک، آژانسهای تاکسی رانی، دفتر بیمه، دفاتر مهندسی و …
هنگام خرید یا اجاره ملک اداری دقت داشته باشید که موقعیت مکانی ملک مناسب و دسترسی به آن راحت باشد. به عنوان مثال بهتر است ملک اداری در مرکز شهر و در خیابان های پر رفت و آمد باشد.
بیشتر بخوانید: انواع کاربری املاک |
موقعیت اداری چیست
بعضی از ساختمان های مسکونی موقعیت های ویژه ای دارند مثلا در خیابان های پر رفت و آمد و پرتردد یا در بر خیابان قرار دارند و همین ویژگی باعث می شود که برای ادارات و مشاغل اداری موقعیت بسیار مناسبی باشد. به همین دلیل به آنها املاک با موقعیت اداری گفته میشود.
استفاده غیر مسکونی از ملک مسکونی / شرایط فعالیت اداری در ملک مسکونی
بر اساس طرح های توسعه شهری، شهرداری، به هر ساختمان مجوز کاربری مسکونی، اداری، تجاری و … می دهد. بنابراین فعالیت اداری در ساختمان مسکونی ممنوع است و اجازه استفاده اداری از آپارتمان مسکونی داده نمی شود. حتی اگر ملک مسکونی موقعیت اداری داشته باشد.
اما یک استثنا برای این قانون وجود دارد و طبق تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، به یک شرط می توان از آپارتمان مسکونی که موقعیت اداری دارد، استفاده اداری کرد که بخواهید یکی از دفاتر زیر را راه اندازی کنید:
- دفتر وکالت
- مطب پزشکی
- دفتر اسناد رسمی
- دفتر ازدواج و طلاق
- دفتر روزنامه و مجله
- دفتر مهندسی
!!! به این نکته توجه داشته باشید که فقط مالک ملک می تواند از این استثنا استفاده کند و مستاجر ملک مسکونی نمی تواند از ملک مسکونی، استفاده اداری داشته باشد، حتی اگر بخواهد یکی از دفاتر نام برده را راه اندازی کند و در صورت تخلف دفترکار او پلمپ می شود.
لیست مشاغل مجاز در ملک مسکونی
- مطب پزشکی
- مشاغل مربوط به امور پزشکی و داروخانه
- دندانسازی
- دفتر خدمات الکترونیکی و پیشخوان دولت
- دفتر اسناد رسمی
- دفتر ازدواج و طلاق
- دفتر مهندسی
- دفتر وکالت
- دفتر مطبوعات
- دفتر مهندس مشاور
- کارشناس و مترجم رسمی دادگستری
- مهدکودک
- مدرسه دولتی یا غیردولتی
- آموزشگاه
- پانسیون
- شرکت دانشبنیان
- شرکت فناوری اطلاعات و رایانه
- دفتر فرهنگی هنری و رسانهای
- مشاغل خانگی
جریمه استفاده تجاری از ملک مسکونی
برای استفاده تجاری از ملک مسکونی، ابتدا باید مجوز لازم را از شهرداری دریافت کنید. اگر شخصی بدون دریافت مجوز اقدام به استفاده تجاری از ملک مسکونی کند، در صورت اطلاع شهرداری نه تنها قادر به دریافت مجوز نخواهد بود بلکه به موجب قانون مجرم نیز شناخته خواهد شد.
در تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداریها آمده است: «شهرداری در شهرهایی که نقشه جامع شهر تهیه شده مکلف است طبق ضوابط نقشه مذکور در پروانههای ساختمانی نوع استفاده از ساختمان را قید کند.»
طبق تبصره ۱ ماده ۱۰۰ شهرداری، در صورت تخلف مالک یا مستاجر، شهرداری ۲ ماه مهلت برای مالک یا مستاجر تعیین می کند تا کسب و کار خود را تعطیل کند. در صورتی که به مهلت داده شده توجه نکنند و اقدام به تعطیلی کسب و کار خود نکنند، به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهند شد و محل کسب نیز تعطیل می شود.
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.