کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری چیست؟ هر آنچه که باید بدانید ✔️
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری چیست؟ هر آنچه که باید بدانید ✔️
اگر تا به حال درگیر ساخت و ساز یا خرید و فروش ملک بودید ، قطعا درباره ی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری شنیده اید .
وظیفه کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ، کنترل ، پیشگیری و رسیدگی به تخلفات ساختمانی است .
تخلفاتی که در حین ساخت و ساز رخ می دهند ، در کمیسیون ماده ۱۰۰ بررسی می شوند .
کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری چیست ؟
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها ، یک کمیسیون اداری است که شخصیت حقوقی مستقل دارد و کاملا مجزا از شهرداری است ولی در اداره شهرداری مستقر است .
وظایف کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
اگر شخصی در ساخت و ساز ، از لحاظ ضوابط ایمنی و شهرسازی ، دچار تخلف ساختمانی شود ، شهرداری فقط می تواند مانع ادامه ساخت و ساز شود و حق تخریب یا گرفتن جریمه را ندارد .
همچنین باید پرونده را جهت رسیدگی به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع دهد تا کمیسیون تصمیم بگیرد که با متخلف چگونه برخورد کند .
مفاد کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
-
احداث بنا بدون مجوز و پروانه
سازنده باید قبل از شروع عملیات ساخت و ساز ، از شهرداری پروانه و جواز ساخت بگیرد .
در غیر این صورت شهرداری موضوع را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع می دهد . رای می تواند تخریب یا جریمه نقدی باشد .
-
احداث بنا خارج از پروانه یا مازاد بر آن
-
عدم احداث پارکینگ یا غیر قابل استفاده بودن پارکینگ
اگر سازنده ، پارکینگ را خلاف موارد ذکر شده در نقشه بسازد یا ضوابط را رعایت نکند و یا پارکینگ احداث شده بلااستفاده باشد ، دچار تخلف شده و کمیسیون ماده ۱۰۰ می تواند او را جریمه کند یا پارکینگ را تخریب کند .
-
تجاوز به معابر شهر
اگر سازنده ملک را طوری ساخته باشد که دیوار بنا جلو آمده باشد و فضای پیاده رو را گرفته باشد ، شهرداری می تواند مانع ادامه ی کار شود و سازنده را جریمه کند .
-
عدم استحکام بنا
اگر سازنده اقدام به ساخت یا نوساز بنایی کند که استحکام لازم را ندارد ، طبق کمیسون ماده ۱۰۰ ، شهرداری می تواند رای تخریب ملک را دهد .
-
رعایت نکردن ضوابط فنی ، بهداشتی و شهرسازی در احداث بنا
اگر در روند ساخت و ساز ، اصول فنی رعایت نشود ، طبق کمیسیون ماده ۱۰۰ ، شهرداری می تواند ملک را تخریب کند .
اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری
- نماینده وزارت کشور که توسط وزیر یا فرماندار هر شهر انتخاب می شود .
- دادگستری ، که توسط وزیر دادگستری انتخاب می شود .
- نماینده شورای اسلامی ، که توسط انجمن شورا انتخاب می شود .
- نماینده شهرداری ، فقط حق بیان توضیحات را دارد و حق رای ندارد .
پیشنهاد میکنم حتما مقاله ” مشاعات آپارتمان و قوانین آن “ را نیز مطالعه کنید |
نحوه رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ، از دو کمیسیون بدوی و تجدیدنظر تشکیل شده است . پرونده تخلفات ابتدا در کمیسیون بدوی مطرح می شود . یکی از اعضای کمیسیون بدوی ، نماینده شهرداری است که فقط حق بیان توضیحات را دارد .
سازنده متخلف می تواند لایحه کتبی بدهد و از خودش دفاع کند . تصمیمات گرفته شده در کمیسیون بدوی ، در کمیسیون تجدیدنظر قابل اعتراض هستند . این اعتراض تا ۱۰ روز باید در کمیسیون تجدیدنظر مطرح شود . تصمیمات کمیسیون تجدیدنظر قطعی و قابل اجراست.
نکاتی که باید قبل از مراجعه به کمیسیون به آن توجه کرد :
- اخطاریه ارسال شده و نوع تخلف انجام شده به طور دقیق مطالعه شود و دفاعیه در فرم کار ضمیمه شود .
- فرم دفاعیه تکمیل شده تا ۱۰ روز بعد از دریافت اخطاریه ، برای ثبت در دبیرخانه اداره کل ماده ۱۰۰ ارائه شود .
- در زمان ارائه فرم دفاعیه ، مالک و وکیل قانونی او باید به همراه کارت شناسایی و سند حضور داشته باشند .
- ارائه نکردن فرم تکمیل شده دفاعیه ، بعد از ابلاغ اخطاریه و اتمام مهلت ، مانع از صدور رای کمیسیون نمی شود .
- طبق تبصره ۱ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ، ابلاغ و اجرای آرای کمیسیون به عهده منطقه مربوطه است . بنابراین شهرداری باید نتیجه رای را به مالک ابلاغ کند .
تبصره های ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ، ۱۱ تبصره دارد:
تبصره ۱ : اگر مالک زمین یا ملک ، در ساخت و ساز اصول فنی را رعایت نکند ، ملک را خلاف مشخصاتی که در پروانه درج شده بسازد یا بدون اخذ پروانه شروع به ساخت و ساز کند ، شهرداری باید موضوع را به کمیسیون ارجاع دهد . کمیسیون موظف است ظرف مدت مشخصی موضوع را بررسی کرده و تصمیم لازم را بگیرد .
اگر شهرداری مانع ادامه ی ساخت و ساز شود ، باید حداکثر تا ۱۰ روز موضوع را در کمیسیون مطرح کند .
شهرداری موظف است تصمیمات کمیسیون را به مالک ابلاغ کند .
تبصره ۲ : اگر اضافات بر خلاف مفاد پروانه ساختمانی در قسمت مسکونی باشد و تخریب آن ضروری نباشد ، رای به جریمه از یک دوم ارزش معاملاتی تا ۳ برابر برای هر متر مربع صادر میگردد . اگر ذینفع جریمه را پرداخت نکند ، شهرداری باید پرونده را به کمیسیون ارجاع و تقاضای تخریب کند و کمیسیون نیز رای مذکور را صادر نماید .
تبصره ۳ : برای اضافات تجاری خلاف مفاد پروانه ساختمانی از ۲ برابر تا ۴ برابر ارزش معاملاتی به ازای هر مترمربع ، رای جریمه صادر می شود . اگر ذینفع از پرداخت جریمه خودداری کرد شهرداری موظف است مجدداً پروانه را به همان کمیسیون ارجاع و تقاضای صدور رأی تخریب کند .
تبصره ۴ : در خصوص ساخت و ساز بنایی که مجوز از شهرداری ندارند ، اگر اصول فنی شهرسازی و بهداشتی رعایت شده باشد ، کمیسیون میتواند با صدور رأی اخذ جریمه به ازای هر مترمربع بنای بدون مجوز، یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان یا یک پنجم ارزش سرقفلی ساختمان، اگر ساختمان ارزش دریافت سرقفلی داشته باشد، هرکدام که مبلغ آن بیشتر است از ذینفع، بلامانع بودن صدور برگ پایان ساختمان را به شهرداری اعلام کند . برای اضافه بنای زائد بر تراکم مجاز بر اساس مفاد تبصرههای ۲ و ۳ عمل خواهد شد.
تبصره ۵ : در خصوص عدم احداث پارکینگ یا غیرقابل استفاده بودن آن و عدم امکان اصلاح آن ، کمیسیون میتواند از یک برابر تا ۲ برابر ارزش معاملاتی برای هر مترمربع (به متراژ ۲۵ متر) جریمه کند .
تبصره ۶ : شهرداری مکلف است در صورت تجاوز و پیش روی مالک به معابر عمومی ، از ادامه کار جلوگیری و پرونده را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع نماید . در سایر موارد تخلف مانند عدم استحکام بنا ، عدم رعایت اصول فنی و بهداشتی و شهرسازی در ساختمان رسیدگی به موضوع در صلاحیت کمیسیونهای ماده ۱۰۰ است .
تبصره ۷ : مهندسان ناظر ساختمانی موکلفند نسبت به عملیات اجرایی ساختمانی که به مسئولیت آنان احداث میگردد ، از لحاظ انطباق ساختمان با مشخصات مندرج در پروانه و نقشهها و محاسبات فنی ضمیمه آن، مستمراً نظارت کرده و در پایان کار مطابقت ساختمان با پروانه و نقشه و محاسبات فنی را گواهی کنند.
هر گاه مهندس ناظر بر خلاف واقع گواهی کند و یا تخلف را به موقع به شهرداری اعلام نکند و موضوع منتهی به طرح در کمیسیون مندرج در تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداری و صدور رأی بر جریمه یا تخریب ساختمان گردد ، شهرداری مکلف است مراتب را به نظام معماری و ساختمانی منعکس کند . شورای انتظامی نظام مذکور موظف است مهندس ناظر را در صورت ثبوت تقصیر برابر قانون نظام معماری و ساختمانی حسب مورد با توجه به اهمیت موضوع به ۶ ماه تا سه سال محرومیت از کار و در صورتی که مجدداً مرتکب تخلف شود که منجر به صدور رأی تخریب به وسیله کمیسیون ماده ۱۰۰ گردد، به حداکثر مجازات محکوم کند. مراتب محکومیت از طرف شورای انتظامی نظام معماری و ساختمانی در پروانه اشتغال درج و در یک یا چند مورد از جراید کثیرالانتشار اعلام میگردد.
در مواردی که شهرداری مکلف به جلوگیری از عملیات ساختمان است و دستور شهرداری اجرا نشود، میتواند با استفاده از مأمورین اجراییات خود و در صورت لزوم مأمورین انتظامی برای متوقف ساختن عملیات ساختمانی اقدام کند.
تبصره ۸ : دفاتر اسناد رسمی باید گواهی پایان کار یا عدم خلاف برای ساختمانهای ناتمام را ملاحظه و در سند قید نمایند .
تبصره ۹: ساختمانهایی که پروانه ساختمانی آنها قبل از تاریخ تصویب نقشه جامع شهر صادر شده است ، مشمول تبصره یک ماده ۱۰۰ نمی شوند .
تبصره ۱۰ : در خصوص آرای کمیسیون ماده ۱۰۰، هرگاه شهرداری یا مالک یا قائم مقام او از تاریخ ابلاغ ظرف ۱۰روز نسبت به آن رای اعتراض کند ، مرجع رسیدگی به آن کمیسیون ماده ۱۰۰ دیگری خواهد بود که اعضای آن غیر از افراد قبلی باشند . رأی این کمیسیون قطعی است .
تبصره ۱۱ : آییننامه ارزش معاملاتی ساختمان پس از تهیه توسط شهرداری و تصویب انجمن شهر در مورد اخذ جرائم قابل اجراست و این ارزش معاملاتی سالی یک بار قابل تجدید نظر خواهد بود .
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.