انواع سند ملکی + عکس ✔️📑

انواع سند ملکی
در این مقاله میخوانید : معرفی انواع سند ملکی + توضیحات هر سند + عکس سند و …
سند چیست ؟
سند یعنی اطلاعات نوشتاری ، دیداری و شنیداری که توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی ثبت شده و دارای ارزش نگهداری است .
مطابق ماده ۱۲۸۴ قانون مدنی ، سند نوشته ای است که در مقام دعوی و دفاع قابل استناد باشد .
سند به دو دسته تقسیم می شود :
- عادی
- رسمی
سند رسمی :
مطابق ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی ، اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی و یا اداره ثبت اسناد و املاک در حضور مامورین رسمی دارای صلاحیت و طبق قوانین و مقررات تنظیم شود ، رسمی هستند . اسناد رسمی سه دسته هستند :
- اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک تنظیم شده است . مانند : سند مالکیت، صورتمجلس تفکیکی، صورتمجلس تحدید حدود و سایر نوشتههایی که درحدود وظایف مامورین ثبت تنظیم میشود.
- اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی ثبت میشوند . مانند : اسناد انتقال قطعی، وکالت، صلح، اجاره، مشارکت، تعهد، اقرار، رضایت، وصیت، وقف، وثیقه، سند ازدواج، طلاق و غیره .
- اسنادی که نزد سایر مامورین رسمی دولت در حدود صلاحیت آنان تنظیم شده است . مانند : شناسنامه ، گذرنامه و گواهینامه رانندگی .
سند عادی :
مطابق ماده ۱۲۸۹ قانون مدنی ، کلیه اسنادی که در اداره ثبت اسناد تنظیم نشده اند یا در دفاتر اسناد رسمی ثبت نشده اند ، اسناد عادی محسوب می شوند .
سند قولنامه ای همان سند عادی است که خارج از دفاتر اسناد رسمی ، بین طرفین در قالب قولنامه ، نزد مشاور املاک و مدیریت املاک تنظیم شده است .
سند ملکی چیست ؟
سندی است که مالکیت فرد را نسبت به ملک مشخص می کند . در سند ملکی ، اموال و شرایط توافق شده بین خریدار و فروشنده با جزئیات دقیق نوشته می شود . از جمله : مشخصات ملک ، تصویر نقشه ، ملاحظات حقوقی ملک ، محدودیت های نقل و انتقال . این سند باید در اداره ثبت اسناد یا در دفاتر اسناد رسمی با حضور مامورین رسمی صلاحیت دار تنظیم شود .
انواع سند ملکی
- شش دانگ
- بنچاق
- منگوله دار
- تک برگ
- رهنی
- مشاع
- قولنامه ای
- وقفی
- ورثه ای
- تفکیکی
- مفروز
- وکالتی
- المثنی
- شورایی
- معارض
- صد و چهل و هفتی
- مجعول
- تعاونی
سند شش دانگ
سند شش دانگ ، یکی از معتبرترین و رایج ترین اسناد است . شش دانگ به معنی مالکیت تمام و کمال و شش جهت است . یعنی تمام جهات ملک ( شمال ، جنوب ، شرق ، غرب ، بالا و پایین ) متعلق به صاحب سند است و فرد دیگری در این ملک ، سهم ندارد .
سند بنچاق
در گذشته ، نظام ثبت اسناد مانند امروز به صورت الکترونیکی نبود و افراد بین خودشان به صورت دستی قرارداد می نوشتند . سپس برای تایید صحت قرارداد ، آن را نزد معتمدین و علمای دینی می بردند و وقتی به مهر و امضای آنها می رسید ، نزد همه قابل قبول بود و صحت داشت .
این اسناد امروزه خیلی زیاد رواج ندارند . اما اعتبار آنها پس از تایید صحت آنها نزد مراجع قانونی پذیرفته میشود.
امروزه بنچاق در قالب چند برگه A4 توسط دفترخانه تنظیم میگردد که حاوی مشخصات ،امکانات ، شرایط انجام معامله می باشد.
سند منگوله دار
سند منگوله دار ، همان طور که از نامش پیداست ، دارای منگوله است . در واقع همان سندهایی هستند که با یک نخ و یه تکه سرب پلمپ شده اند . این پلمپ توسط اداره ی ثبت اسناد بر روی سند ایجاد می شود و اعتبار و صحت سند را تایید می کند . که همانطور که میدانید دارایی ایراداتی از جمله نداشتن ادرس و امکان جعل ساده بود که جای خود را به اسناد تک برگ داد.
سند تک برگ : از انواع سند ملکی مورد تایید و امروزی
سند تک برگ ، همانطور که از نامش پیداست ، دارای یک برگ است و از اسناد امروزی محسوب می شود و از سوی مراجع رسمی و قضایی کاملا مورد تایید است . این نوع سند ، بر خلاف اسناد دیگر که با دست نوشته می شوند ، کاملا از طریق کامپیوتر تهیه و تنظیم می شود .
هر سند تک برگ متعلق به یک مالک است و اگر مالک جدیدی ملک را خریداری کند ، سند تک برگ جدیدی برای او صادر می شود که دارای نقشه کاداستر می باشد.
سند تک برگ دارای هولوگرام است، بنابراین جعل این نوع سند کمی سخت تر به نظر می رسد.
جهت استعلام و نحوه دریافت سند تگ برگ ، مقاله ” سند تک برگ ” را مطالعه کنید … |
سند رهنی
بعضی خریداران ، برای خرید خانه ، از وام و تسهیلات بانکی استفاده می کنند . در این حالت تا مدتی که وام پرداخت شود ، سند در رهن بانک می ماند و این موضوع در سند قید می شود .
سند رهنی ، رسمی است و مربوط به املاکی است که با استفاده از وام بانکی خریداری شده اند . این اسناد ، توسط بانک ها و موسسات مالی و اعتباری ، برای تضمین پرداخت اقساط با وام گیرندگان تنظیم می شود که چند برگه A4 میباشد و توسط دفترخانه تنظیم میگردد که به ان اصطلاحا سند رهنی میگویند.
خریدار می تواند پس از پایان پرداخت اقساط وام ، تقاضای فک رهن کرده و سند خود را از رهن بانک خارج کند .
در صورتی که وام گیرنده نتواند در زمان مقرر ، وام خود را تسویه کند ، بانک می تواند ملک را تصرف کند .
سند مشاع
مشاع در لغت به معنی شریک بودن است . سند مشاع مربوط به ملکی است که دارای چندین مالک است و ملک بین چندین شریک تقسیم شده است .
سند مشاع یک نوع سند رسمی است . در اسناد مشاع ، هر یک از مالکین ، صاحب بخشی از ملک هستند .
سند قولنامه ای
این سند ، عادی محسوب می شود بنابراین توسط اداره ثبت اسناد یا دفاتر اسناد رسمی تنظیم نشده و رسمی نمی باشد .
سند قولنامه ای ، نوشته ای است که با توافق طرفین معامله ، توسط مشاور املاک و مدیریت املاک نوشته و تنظیم می شود و باید توسط فردی معتبر به امضا برسد تا به مشکل حقوقی بر نخورد . این نوع اسناد همان مبایعه نامه ها و قرارداد هایی میباشند که باید به امضاء دو شاهد برسد تا از اعتبار کافی برخوردار باشند.
این اسناد نسبت به اسناد رسمی و تک برگ ، دارای اعتبار کمی هستند . بنابراین در هنگام خرید ملک قولنامه ای باید بسیار دقت کرد . حتما قبل از معامله از شهرداری استعلام وضعیت ملک را بگیرید .
سند وقفی
سند وقفی ، متعلق به ملکی است که صاحب زمین یا ملک ، آن را وقف کرده است . اداره ی اوقاف ، این املاک را به صورت اقساط ۹۹ ساله واگذار می کنند و سالیانه مبلغی را به عنوان اجاره بها دریافت می کنند .
اسناد وقفی ، شامل اختیار تام نمی شوند و خرید و فروش املاک وقفی ، بدون هماهنگی و اجازه ی اداره اوقاف ، ممنوع بوده و تخلف محسوب می شود البته یک نکته حائز اهمیت هست که وقف خاص باشد یا عام.
سند ورثه ای
زمانی که مالکِ ملک فوت می کند ، طبق قانون ، ملک به وراث می رسد . در این حالت به این ملک ، ملک ورثه ای می گویند . تا زمانی که ورثه برای سهم خود از ملک سند نگرفته اند ، ملک دارای سند ورثه ای است . که پس از تفکیک سند بنام هریک از وراث به صورت تک برگ از طرف اداره ثبت صادر و هیچ تفاوتی با سند تک برگی شش دانگ ندارند.
سند تفکیکی
تفکیک درلغت به معنی جدا شده است . همانطور که از اسم آن پیداست ، سند تفکیکی مربوط به املاکی است که بین شرکا تقسیم شده است و هر قسمت آن د راختیار یک مالک است . قسمت های تفکیک شده هرکدام دارای یک سند می باشند .
هر یک از اسناد ، از نظر حقوقی قابل استناد هستند .
سند مفروز
مفروز در مقابل مشاع به کار می رود . همانطور که قبلا گفتیم مشاع ، ملکی است که میان چند نفر مشترک است . مفروز به این معناست که شخص قصد جدا کردن سهم خود از یک ملک مشاع را داشته باشد .
اگر چند نفر یک سند مشاع داشته باشند و بخواهند سهم خود را از ملک جدا کنند ، باید آن ملک به نسبت سهم مشاعی هر یک از مالکان ، میان آنها افراز شود .
سند وکالتی
سندی است که به نام شخص یا اشخاص دیگر ، به عنوان وکیل فروشنده اصلی تنظیم شده باشد . گاهی شخص به هر دلیلی ، به یک نفر وکالت می دهد . در این صورت وکالت باید به صورت محضری و رسمی تنظیم شود تا از اعتبار لازم برخوردار باشد .
یک نوع رایج از سندهای وکالتی، وکالت بلاعزل است .
که این نوع اسناد ممکن است دارای اعتبار محدود باشند و یا صرفا برای انجام کار خاص تنظیم شده باشد.
سند المثنی
در صورتی که بنا به هر دلیلی سند مالکیت از بین برود ، گم شود ، سرقت شود یا در آتش بسوزد و اثری از آن باقی نماند ، مالک می تواند با مراجعه به اداره ثبت محل وقوع ملک درخواست صدور سند مالکیت المثنی را کند . در این حالت ، طبق تبصره ۱ ماده ۱۲۰ آیین نامه قانون ثبت ، مالک باید تقاضای خود را همراه دو برگ فرم استشهادنامه ( که نمونه اش را باید از اداره ثبت محل دریافت کند ) به همراه ذکر دلیل از بین رفتن سند ، به اداره ثبت محل تحویل دهد .
سند شورایی ، از انواع سند ملکی بدون اعتبار لازم
این سند ، عادی محسوب می شود که توسط شورای محل یا منطقه ای مهر شده باشد . این سند اعتبار لازم را ندارد و برای تبدیل آن به سند رسمی ، باید مراحل زیادی در اداره های ثبت اسناد گذرانده شود .
سند معارض
اگر برای یک ملک با حد و حدود مشخص ، دو سند با نام ها و تاریخ های متفاوت صادر شده باشد ، به آن اسناد ، معارض گفته می شود . دادگاه پس از بررسی های لازم ، هر یک از دو سندی که در ملک دیگری تعرض داشته باشد را باطل می کند .
سند صد و چهل و هفتی
برخی از املاک فاقد پرونده ثبتی میباشند و در گذشته سند مالکیتی از سوی دولت برای انها تنظیم نشده بنابراین دولت جهت تعیین تکلیف این املاک طبق ماده ۱۴۷ ق ث برای مالکانی که بتوانند با استفاده از مبایعه نامه و اسناد عادی مالکیت خو را اثبات کنند سند صادر مینماید .
سند مجعول ، از انواع سند ملکی بدون ریشه و جعل شده
همانطور که از اسم ان مشخص است از ریشه جعل هست و به سندی که به شکل مادی یا معنوی جعل شده باشد سند مجعول گویند .
سند تعاونی
این نوع اسناد نیز جزء اسناد عادی محسوب شده و هیچ تفاوتی با یک مبایعه نامه و قولنامه ندارد و در مراجع قضایی برتری و یا کسری نسبت به مبایعه نامه عادی ندارند ولی در اکثر مواقع مشاهده شده که این قرارداد ها بصورت کاملا یک طرفه از سمت تعاونی تنظیم می گردد و ضمانت اجرای مناسبی در صورت عدم انجام تعهد توسط تعاونی برای آن وجود ندارد .
‼️ مقالات املاک | فرابلاگ ، مجله تخصصی برای آموزش مشاوران املاک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.